MP måste nå en högre trovärdighet när det gäller kopplingen mellan grön omställning och nya jobb. Annars förbli partiet ett grönt alternativ i periferin.

”Det känns som vi har medvind”, sa en andfådd Gustav Fridolin till pressen när han anlände till MP:s valvaka i söndags. Det visade sig vara en mild underdrift. Några timmar senare såg vi språkröret jublande släppa loss ordentligt på dansgolvet – till svenska Ace Wilders melodifestivalbidrag.

Miljöpartiet de gröna – med 15,3 procent av rösterna och hela tre mandat i Europaparlamentet – hade gjort ett EU-val som kommer att gå till historien.

Något att tänka på i morgon när MP:s kongress 2014 startar.

Vad är då förklaringen till jordskredssegern – som går emot trenden i övriga EU-länder, där de gröna tvärtom kämpar i motvind? Ambitiösa insatser i parlamentet, bland annat. De senaste åren har Miljöpartiet lyckats övervinna sin tidigare Europaskepsis och visat att de är intresserade av konstruktiv samverkan.

MP är ett av få partier som lyckas kommunicera till svenska väljare vad de uträttar i Bryssel. Dessutom har de agerat på den växande insikten bland unga svenskar att miljöfrågorna är globala och att insatser på EU-nivån faktiskt gör skillnad.

Enligt SVT:s stora vallokalsundersökning var MP det överlägset största partiet bland förstagångsväljarna. Det är lite överraskande. Oftast brukar nya partier som Piratpartiet, SD eller FI vinna just den popularitetstävlingen. Att ett så pass etablerat parti som MP attraherar den här gruppen tyder på att de andra partierna misslyckats med att etablera gröna strategier.

Intressant är också storstadsväljarnas preferenser. I Stockholm, Göteborg, Uppsala och Lund är MP i dag det största partiet. Vilket måste vara glädjande om man är miljöpartist, eftersom det betyder att man framstår som ett modernt alternativ som ligger rätt i tiden.

Å andra sidan tyder valresultaten att klyftorna mellan stad och land vidgas. I städerna hittar man framtidshopp och internationellt engagemang – på landbygden växer känslan av bli förbisprungen, en känsla som tyvärr ofta leder till främlingsfientlighet. Det är en skrämmande utveckling.

Betyder segern i EU-valet är MP kommer att gå starkt i riksdagsvalet? Det är inte så säkert. Svenska väljare har visat sig skickliga i att skilja mellan nationella – och internationella nivåer. Och när det gäller mittenväljarna är det fortfarande jobben och den ekonomiska politiken som står i fokus.

Där är MP av tradition svagt, även om de på senare tid arbetat hårt för att framställa sig som ett brett, allmänpolitiskt parti.

Där tror jag personligen att nyckeln till framgång ligger, även om små partier alltid riskerar att förlora sin själ när de expanderar. Men för MP finns inget alternativ. Om inte partiet skaffar sig högre trovärdighet när det gäller kopplingen mellan grön omställning och nya jobb, kommer de att fortsätta att vara ett grönt alternativ i periferin.