Bild: Stock.XCHNG

"Om världen bestämmer sig för att avskaffa apartheid så kommer apartheid att försvinna." Med de orden avslutade Olof Palme det sista tal han kom att hålla.

Den svenska arbetarrörelsen är med rätta stolt över sitt engagemang mot apartheid i Sydafrika. Imorgon är det internationella kvinnodagen och socialdemokratiska politiker kommer slå knut på sig själva för att framstå som goda feminister. De kommer kritisera regeringen, dra skämt på kristdemokraternas bekostnad och prata om hur bra det är att vi nu har en kvinnlig partiordförande. Ingen kommer att prata om apartheid.

Inte för att apartheid är avskaffat utan för att samma ledande socialdemokratiska politiker som älskar att citera Olof Palmes stora ord om detta systems vedervärdighet inte tycker att apartheid är en sådan skam så länge det bygger på kön.

Kvinnor i Saudiarabien får inte rösta, inte köra bil, inte cykla. De får inte uppsöka läkare, lämna huset eller resa utan skriftligt tillstånd från en man. De har färre rättigheter än vad de svarta hade i apartheidens Sydafrika. Småflickor lämnades att dö i en skolbrand eftersom de ifall man räddat dem hade synts offentligt "olämpligt klädda". En gruppvåldtagen kvinna dömdes i höstas till sex månaders fängelse och 200 piskrapp.

Fyra år efter att SAP skrev in ordet feminism i partiprogrammet tecknade den socialdemokratiska regeringen ett samarbetsavtal med världens brutalaste kvinnohatande apartheidregim. Leni Björklund log och uttryckte "stor tillfredsställelse" över att Sveriges och Saudiarabiens "goda och vänskapliga förbindelser" nu skulle stärkas ytterligare "genom direkt militärt samarbete". Mona Sahlin som var jämställdhetsminister när avtalet förhandlades fram sa inte ett knyst.

Apartheidregimen i Sydafrika var med Palmes ord "en skam för världen". Sverige införde investeringsförbud, förbud mot import av jordbruksprodukter och rekommenderade svenska företag att begränsa sin handel. Till Saudiarabien säljer Sverige krigsmateriel och stora affärer är på gång: Saabs radarsystem Erieye. Saudiarabien är Sveriges största marknad i Mellanöstern och får apartheidregimen köpa vapen från Sverige är det tänkt att även intresset för svenska mobiltelefoner och livsmedel ska öka. Det är därför vi sviker de saudiska kvinnorna, för svenska mobiltelefoner och livsmedel.

Sverige är ett litet land men världen har lyssnat på oss förr. "Jag gick inte med i socialdemokratin jag gick med i Olof Palme" har Mona Sahlin sagt. Hon har också sagt att hon är feminist. Imorgon borde hon prata om apartheid.