Oavsett vilken version som stämmer bäst uppfattar nog de flesta händelsen som ett statement från Nosh and Chow: rasism och kvinnoförakt är inte välkommet hos oss.

I fredags kväll kastades Kent Ekeroth ut från krogen Nosh and Chow i Stockholm. På en suddig film, gjord med mobil, kan man höra hur gästerna applåderade och ropade instämmande när vakterna ledde bort honom. Vem blir inte lite glad av sånt? Applåder är alltid en vänligare avståndsmarkering än tårtning.

I samband med en tidigare, välkänd, krogvända sprang Ekeroth och två partikamrater omkring med stora järnrör, beredda att slå in revbenen på svenskar med lite mörkare hudfärg. Det var bara några hundra meter från Nosh and Chow. Kent Ekeroth bar visserligen inte på något järnrör själv, men filmade händelsen. Är det så konstigt att man håller lite extra koll på en sådan person?

Enligt krogen utvisades han efter att ha bemött en kvinnlig gäst ”på ett extremt förnedrande sätt”. Ekeroths version är naturligtvis en helt annan. Det märkliga är att hans livvakt från Säpo tog ställning för honom och gjorde en polisanmälan om olaga diskriminering. Senare lyckades Säpo också få en åklagare att först ta saken på allvar — det samtalet skulle man vilja höra, kanske att NSA har en kopia? — innan han i måndags skickade ut alltsammans i pappersinsamlingen.

I decennier har stockholmare med så kallad invandrarbakgrund försökt få krogar fällda för rasdiskriminering när de inte släppts in. Det har varit en hopplös kamp. Men när en sverigedemokratisk riksdagspolitiker, som bland annat ligger bakom Avpixlat – en av de värsta hatsajterna på nätet – blir portad propsar säkerhetspolisen plötsligt på utredning. Det är kanske inte bara Skånepolisen som behöver en genomblåsning.

Det är möjligt att Nosh and Chows version var ett lätt uppblåst svepskäl för att bli av med Ekeroth. Ord står ju mot ord. Men so what? Han är en offentlig person som uppenbarligen föraktar en stor del av krogens gäster och personal. Varför ska restaurangägaren nödvändigtvis tolerera en järnrörsman vid bardisken? Politiska åsikter är inte skyddade av diskrimineringslagen, som åklagaren slutligen konstaterade.

Oavsett vilken version som stämmer bäst uppfattar nog de flesta händelsen som ett statement från Nosh and Chow: rasism och kvinnoförakt är inte välkommet hos oss. Applåderna kom som ett kvitto. Nästa helg är köerna på Norrlandsgatan kanske ännu längre.

Varför inte trycka upp klistermärken med ett överkorsat järnrör att sätta upp vid krogdörrarna? Restaurangbranschens organisation Visita kan ta fram en uppförandekod för märket. Den här restaurangen och baren accepterar varken diskriminering eller politiskt våld. De som längtar efter en annan ordning kan gå hem och öppna en chipspåse.