Att plussa på några miljoner till flyktingmottagandet kan befria Kinberg Batra från SD-beroendet. Men vad säger då de kommunalråd som ska välja henne till partiordförande?

Politiska partier påminner på många sätt om det kända citatet i sketchen om grevinnan och betjänten: Same procedure as last year, James.

Särskilt fatal blir den inställningen, om man snabbt och utan debatt klubbar igenom partiledarbyten. Sådana skiften kan ju i stället vara en möjlighet att diskutera partiets långsiktiga politik.

Valen av Bo Lundgren till moderatledare och Håkan Juholt till socialdemokratisk partiordförande är avskräckande exempel på vad som kan hända om man byter person i toppen medan frågan om partiets politiska inriktning sopas under mattan.

Anna Kinberg Batra, gruppledare i riksdagen, kompetent och okarismatisk, tycks ha goda chanser att blir ny moderat partiordförande. Men vad vill hon?

Tydligen same procedure as last year, en fortsättning av Nya Moderaterna. Men nu finns en påtaglig oro i de moderata partileden för att en rejäl diskussion om partiets fortsatta inriktning ska utebli.

Den tidigare socialförsäkringsministern Ulf Kristersson har offentligt krävt ett förutsättningslöst nytänkande om den förda politiken. Han är till exempel självkritisk till att alliansens insatser mot ungdomsarbetslösheten inte var tillräckligt träffsäkra.

Kristersson tycker det är självklart att samhället förändrats och att en moderat politik som snickrades ihop för tio år sedan knappast kommer att duga i valet 2018.

Men den största oron inom partiet gäller flyktingpolitiken. Större delen av de moderata valförlusterna tycks ha gått till Sverigedemokraterna. Här blir Kinberg Batra med sin dokumenterat liberala inställning i frågan ett problem för åtskilliga moderater.

Nya Wermlands-Tidningen menade nyligen att det blir ”svårt, för att inte säga omöjligt” att göra vad man anser vara en nödvändig omprövning av migrationspolitiken med stockholmaren Kinberg Batra vid rodret. En sådan omprövning bör göras, menar också moderata Smålandsposten.

Och valberedningens ordförande som ska utpeka ny partiordförande heter Lars-Ingvar Ljungman. Han var tidigare kommunalråd i Vellinge och sa då nej till att ta emot flyktingbarn. Nyligen har han öppnat för ett kommunalt samarbete i Skåne med Sverigedemokraterna.

Den omtalade riksdagsomröstningen om budgeten den 3 december blir därför en prövning för Kinberg Batra. Det är svårt att tro att hon med sina humanistiska grundvärderingar kan gå i armkrok med SD och fälla regeringen Löfven. Men vad är alternativet?

Att plussa på ett antal miljoner till flyktingmottagandet kanske kan befria henne från beroendet av SD. Men vad säger då de ofta flyktingkritiska kommunalråd som utgör kärnan i den partistämma, som den 7 mars är tänkt att välja henne till partiordförande?