Som fas 3:are är du som högst berättigad 680 kronor per dag. Men många av dem står helt utan ersättning. Det innebär att du är hänvisad till att söka socialbidrag.

Då får du hoppas att du inte råkar vara drabbad av bostadssituationen i Stockholm. En bostadsrätt ska säljas. Har du en bil som du en gång i livet kunnat använda för att ta dig till jobb eller köra barn till dagis? Den ska i så fall säljas. Allt av värde ska bort.

Och om du har ”oturen” att dela ditt liv med en person som råkar tjäna några tusenlappar för mycket då får ni dela på hens inkomster i framtiden.

Samtidigt som det här är vardagen för allt för många människor i Sverige rullar miljonerna på ett annat håll. Nämligen från Arbetsförmedlingen till Skogsstyrelsen.

Som Dagens Arena kunde avslöja på onsdagen betalar Arbetsförmedlingen lite drygt 31 000 kronor för varje fas 3-plats hos Skogsstyrelsen. Totalt har 85 miljoner kronor betalats ut sedan i mars.

Frågan uppenbarar sig: Hade det inte varit billigare att ge dessa människor riktiga jobb med en riktig lön?

Både Skogsstyrelsen och Arbetsförmedlingen försvarar miljonbeloppen. Man säger sig ha höga uppstartskostnader och att platserna har varit uppskattade.

Men frågetecknen är många. I dag kunde vi avslöja att 2,4 miljoner kronor fakturerades i mars från olika delar av landet som helt saknade deltagare i projektet den månaden.

Har verkligen Arbetsförmedlingen verkligen koll på miljonrullningen?

Fas 3, numera omdöpt till sysselsättningsfasen, är regeringens mest kritiserade arbetsmarknadsreform. En avstjälpningsplats där framtidsdrömmar flyter bort i horisonten. Men som i dag har fler deltagare än några av Sveriges största företag.

Oppositionen har drivit igenom krav på att deltagarna i fas 3 åtminstone ska ha rätt till utbildning. En smula värdighet i en arbetsmarknadspolitik som inneburit att deltagare har fått måla om redan målade stolar.

Dagens Arena har i dag ytterligare ett avslöjande. Det är många i fas 3 som var intresserade av utbildning. Behovet är skyhögt, men Arbetsförmedlingen anser sig inte längre har råd. De snäva budgetramarna är ytterst regeringens ansvar.

Nu är det stopp för utbildning i fas 3 fram till årets slut.

På ett håll rullar miljonerna. På ett annat håll är det stopp.

Även om miljonerna rullar mellan Arbetsförmedlingen och Skogsstyrelsen är det mot regeringen som kritiken måste vändas. Politiken har inte skapat fler jobb utan bara bistrare villkor för dem som blivit arbetslösa. En arbetslöshetslinje som har nått vägs ände.