ledare Tanken med inspirationsföreläsningen som universitetet ordnade var mycket tydlig. Vi studenter skulle höra yrkesverksamma beskriva sin vardag, få lite karriärtips och sedan gå därifrån med bröstet fyllt av framtidstro. Istället minns jag handsvett och två stycken helt olika typer av berättelser. 

Den manliga, framgångsrika advokaten beskrev sitt yrke som ett kall. Han hade alltid sin familjesemester på orter där han kunde sticka iväg och jobba några timmar. Vardagen var i samma stil. Långa arbetsdagar, helger, det beskrevs som ett jobb för målmedvetna vinnare.

Kör hårt, satsa, nå framgång. Sedan var det en kvinnas tur. Ironiskt nog minns jag inte ens vad hon arbetade med, men någon form av jurist. Hennes karriärråd till studenterna var att skaffa en jämställd partner.

Kvinnor och stress, två ord som så ofta skrivs tillsammans. Men ett forskningsprojekt vid Umeå universitet har nu kommit fram till vad som minskar kvinnors stress: en jämställd partner. Det positiva är att det finns ett motgift mot stressen som fått fäste i kvinnors kroppar.
Det svåra är att leva det. Politiska lösningar är det långsiktiga svaret, men det kan kännas avlägset för den som i dag dejtar eller somnar med hög puls samtidigt som sambon sover gott bredvid.

Därför är det dags för en ny strategi vid dejtande och parmiddagar.

Står det i din tinderprofil att du är en glad tjej som är förtjust i äventyr, vin och yoga? Radera det direkt.

Står det i din tinderprofil att du är en glad tjej som är förtjust i äventyr, vin och yoga? Radera det direkt. Inga yogapass eller fredagsvinflaskor i världen kan rädda dig när du ändå är den som dubbelarbetar (på ditt lönejobb, och i ditt hem). För det hemska med ojämställdhet i förhållanden är att kvinnor går från att vara en glad tjej som gillar äventyr till en tjatmoster. Den som städar, fixar och donar. Som sedan sover mindre. Blir irriterad på din partner tills det brister och du plötsligt skriker att du ju gör allt här hemma. Och han säger att det inte alls är så, men att han måste få göra det på sitt sätt.

Skriv istället i din tinderprofil att du gillar äventyr och därför söker någon som gillar att dela lika på föräldraledigheten.
Du gillar att dricka vin med dina tjejkompisar, därför förutsätter du att den du matchar med kan fixa inför svärföräldrarnas besök så att du kan roa dig ibland på kvällen.
Och du gillar yoga, därför kan du inte gå dit med den höga stressnivån som skapas av ett ojämställt förhållande.

Om du redan är i en relation då? Vid parmiddagar ställs det ofta frågor som handlar om parens liv. Vad ska ni göra på semestern? Funderar ni på att skaffa hund? Det är redan stelt i sig, det är lika bra att löpa linan ut och fråga om de delar lika på allt hemmajobb. De allra flesta par kommer svara att de nog lever rätt jämställt. Kanske med parentesen att just nu så tar hon lite mer ansvar, eftersom han har så mycket på jobbet eller hon är ändå hemma med barnet.
Men sedan när ni gått därifrån kommer diskussionen fortsätta och vips har vi startat en parmiddagsrevolt.

Att leva ett liv där jobbet går först fungerar så länge någon annan stannar kvar med barnen på semestern. Och det skulle antagligen inte vara lika socialt accepterat att som yrkeskvinna berätta att man alltid jobbar på barnens semester. Rådet att ha en jämställd partner däremot, det kan alla ta till sig. Inte bara för den kvinna som vill göra karriär, utan för alla som vill ha en välfungerande relation. Och kanske leva lycklig i alla sina dagar.