Trump vann Iowa och kan ta hem en snabb nominering, men problemet är demokraternas oförmåga.

Trump vann republikernas primärval i Iowa. Ingen hade väl räknat med något annat, även om rapporteringen från over there har andats förhoppningar om motsatsen. Nikki Haley ökar, sade några. Kylan och snön kommer få Trumps anhängare att stanna hemma, sade andra. Fast, nej. Haley kom bara trea, och ingen tror på allvar att Ron DeSantis ska utmana Trump. Han kommer att vinna nomineringen. Kanske är det klart redan 24 februari om Haley förlorar sin egen delstat South Carolina. I vilket fall senast 5 mars på den så kallade supertisdagen.

Det enda som kan stoppa Trump är rättsprocesserna. Och kanske är de verkligen ett hot mot honom. Inte minst den i Georgia, där han anklagas för att ha försökt ändra valresultatet när han förlorade mot Biden 2020. Eller den som rör hans inblandning i attacken mot Capitolium den 6 januari. Där skulle de som hävdar att en person som uppburit ett ämbete men sedan medverkat i ett uppror mot staten få vatten på sin kvarn.

Hade demokraterna bara lyckats få fram en yngre utmanare än Joe Biden hade det nog varit ganska klart redan nu

Samtidigt verkar ingenting bita på Trump. För alla andra politiker skulle ett antal rättsprocesser mot den egna personen innebära avgång, eller i alla fall en rejäl time out. Men Trump spelar efter helt egna regler. Han stärks av att anklagas för att ha brutit mot lagen. Han säger på alla valmöten att det inte är han som är hotad, utan hans väljare. De som där och då lyssnar på honom. Ett sånt underdogperspektiv fungerar. Men fungerar det i hela valmanskåren? Det är kanske mera tveksamt.

Hade demokraterna bara lyckats få fram en yngre utmanare än Joe Biden hade det nog varit ganska klart redan nu. Men partiet har under lång tid haft svårt med nyrekryteringen. Obama får nästan betraktas som ett undantag, och i hög grad ”self made”. Annars har demokraterna konsekvent satsat på sitt äldre ledarskikt.

Många hoppas att Biden ska dra sig tillbaka under våren. Att han ska inse att en upprepning av Biden vs Trump är ett gigantiskt risktagande. Men det fönstret är på väg att slå igen. Tiden går fort fram till partikonventen efter sommaren. Det blir troligen Trump mot Biden. Och en hel värld håller andan.