Jonas Cullberg

Söndagskrönika Masskjutningen mot en bar i Oslo var en attack mot Pride. Även under och inför Pridemånaden, som just nu pågår i USA, har hoten mot hbtq-personer ökat kraftigt. Samtidigt är Republikanerna på väg i en allt mer hbtq-fientlig riktning.

De var klädda som en grupp it-konsulter kickoff i propra blå pikétröjor och khakibyxor. Men de 31 männen från vit makt-gruppen Patriot Front var redo för upplopp. Innan de greps och handbojades av polisen i staden Coeur DAlene i Idaho den 12 juni var de på väg mot stadens Prideparad, med sköldar och rökgranater i bagaget.

Det är bara ett av många exempel på hot och attacker mot hbtq-evenemang under Pridemånaden. Dagen efter händelserna i Coeur DAlene ställdes en manifestation för transpersoners rättigheter in i Atlanta, Georgia, efter att arrangörerna hotats. I San Lorenzo, Kalifornien stormade medlemmar i den högerextremistiska organisationen Proud Boys in på ett bibliotek där det pågick en dragqueen story hour”, där dragqueens läser sagor för barn. nnen kallade Panda Dulce, den dragqueen som höll i sagostunden, för ”pedofiloch ”groomer”, alltså någon som manipulerar barn för att utnyttja dem sexuellt, och skrämde slag på de barn som de sa sig vara där för att skydda.

Hittills i år har över 300 lagförslag lagts fram som som begränsar hbtq-personers rättigheter runt om i USA

 

När Prideparaden tågar genom New York idag är det en händelse i samhällets mittfåra, där alltifrån investmentbanker till mobiloperatörer deltar med egna ekipage. Men den äger rum i en tid när manifestationer och attacker mot hbtq-personer ökar kraftigt.

Både i Coeur D’Alene och San Lorenzo föregicks attackerna av att evenemangen uppmärksammats av Libs of TikTok, ett Twitter-konto med 1,3 miljoner följare som som sprider en bild av att ”liberala eliter” försöker få barn att bli hbtq. Bland annat hänger kontot ut skolpersonal som uttrycker sig hbtq-vänligt och som inkluderar hbtq-perspektiv i undervisningen, samt evenemang i stil med Dragqueen story hour.

Libs of TikTok, som drivs av en fastighetsmäklare i Brooklyn, har blivit en maktfaktor. De inlägg som trummas ut på kontot inspirerar ofta till inslag på Fox News och verkar också ge avtryck i politiken. Christina Pushaw, pressekreterare till Floridas republikanska guvernör Ron DeSantis, har sagt att Libs of TikTok på egen hand ”öppnade hennes ögon” för vad hon menar är hbtq-indoktrinering i delstatens skolsystem. Florida klubbade i våras igenom lagen “Parental Rights in Education”, som förbjuder referenser till sexuell läggning och könsidentitet i undervisningen för elever till och med tredje klass, och som dess motståndare döpt till ”Don’t say gay”.

Hittills i år har över 300 lagförslag lagts fram som som begränsar hbtq-personers rättigheter runt om i USA. Omkring hälften riktar in sig mot transpersoner, bland annat när det gäller rätt till könsbekräftande vård. Ett 20-tal av dessa lagförslag har klubbats igenom vilket gör året till ett av de mest framgångsrika någonsin när det gäller antihbtq-aktivism.

I moralpaniken kopplas ofta trans- och andra hbtq-personer ihop med pedofili. På Twitter försvarade Christina Pushaw “Parental Rights in Education” med att lagen skyddar barn från grooming och att dess motståndare förmodligen är pedofiler själva.

Tiden då Donald Trump valkampanjade genom att utmåla sig som hbtq-personernas vän, 2016, är avlägsen. Vid tidpunkten hade republikanerna gett upp kampen mot samkönade äktenskap, och dåvarande ordföranden för Log Cabin Republicans, USA:s största och äldsta grupp för hbtq-republikaner, utnämnde 2017 till ”året när konservativa hbtq-personer kom ut ur garderoben”.

Men när Republikanerna i Texas höll konvent i förra helgen fastslog de att ”homosexualitet är en onormal livsstil”. Log Cabin Republicans var portade från evenemanget. Mark Burns, en kongresskandidat och Trumpsupporter i South Carolina, kallade nyligen ”hbtq och trans-grooming” för ett säkerhetshot som destabiliserar landet, och föreslog att man kan använda landsförräderilagar för att avrätta lärare som propagerar för hbtq-rättigheter. Trump själv har uttryckt sig mer försiktigt, och sa i förra veckan att det är ”barnmisshandel” att pracka på barn ”könsideologi”. Orden hårdnar och grupper som Patriot Front och Proud Boys verkar beredda att omsätta dem i praktik.