Förundersökning efter förundersökning läggs ned. Polisen tycks inte särskilt intresserad av att utreda hatbrott.

I veckan som gick var det ett år sedan Husbykravallerna. Några av ligisterna har dömts. Men hur går det med de polismän som sköt ner en förvirrad åldring i Husby? Poliser som ljög om vad som hänt i det som blev den tändande gnistan till oroligheterna.

En åklagare lade ned förundersökningen, sa att det var nödvärn. Men änkan sa att det var en ren avrättning, och förundersökningen fick återupptas.

Dock har den nye åklagaren ännu ett år efteråt inte hunnit slutföra de förhör som den förste åklagaren underlät att hålla. Skulle vi acceptera ett sådant trixande om offret varit en banktjänsteman från Saltsjöbaden och inte en invandrare från Grekland?

Två dagar innan den antinazistiska demonstrationen i Kärrtorp visste polisens kriminalunderrättelsetjänst att Svenska Motståndsrörelsen skulle attackera den fredliga demonstrationen med ”gatustridsvapen”. Ändå skickades bara sex poliser dit.

Upplysningen kan ha kommit bort på vägen, men det är svårt att undgå misstanken att polisen inte är särskilt intresserad av att beivra den här sortens brott.

Sådana misstankar stärks när en kommunpolitiker i Ludvika fick en flaska i huvudet av nazister, men åtalet måste läggas ner inför sittande rätt därför att förundersökningen hade för stora brister.

En annan förundersökning som lagts ned gäller de nazister som via Google lägger ut bilder på kända svenska judar på nätet. En av de utsatta är Jerzy Sarnecki – som likt de andra uthängda personerna på bilderna har fått en gul stjärna i pannan.

Åklagarna borde gå hem och läsa historia. Att gula judestjärnor fästes på somliga var nazismens sätt att avskilja de icke önskvärda, som en förberedelse för Förintelsen. Ett mer solklart hatbrott, hets mot folkgrupp, är svårt att tänka sig.

Åklagarna kan i det här fallet inte avstå från att handla genom att hänvisa till brottsbalkens åtalsprövningsregel – att åtal inte skulle vara påkallat från allmän synpunkt.

Så varför läggs förundersökningen ner? Är polisens datorer trasiga? Vet man inte telefonnumret till Google?

Många poliser och åklagare gör ett fantastiskt bra jobb. Ändå befinner sig det svenska rättssamhället i en djup förtroendekris. Fallet Thomas Quick var illa nog. Till detta duggar exemplen på andra försummelser och tabbar.

Mer resurser bör ges till polisens utvecklingscentrum, där man utreder om poliser kan ha brutit mot lagen. En ny regering bör ändra ett av regeringen Reinfeldt första beslut för åtta år sedan: Att stryka den tidigare prioriteringen av hatbrott.

Säpo bör fortsatt hålla ett öga på svenska jihadister och våldsvänstern. Men fokus måste ligga på nazisternas hets mot folkgrupp.