Bild: Bitcoin

Fredagskrönikan Staffanstorp vill investera i kryptovaluta. Jonas Nordling tipsar om ännu bättre placeringar.

Det väckte stor uppmärksamhet nyligen när Staffanstorps moderata kommunalråd Christian Sonesson ville skriva in kryptovaluta i finanspolicyn. Superbra, ju! Med maximal avkastning på väg mot avskaffad kommunalskatt! Att ingen kommit på det tidigare?

Skämt åsido, det var förstås ingen överraskning att förslaget skulle väcka reaktioner. Men jag tänkte inte orda om kryptovaluta som fenomen, och inte heller dra trötta tulpanparalleller.

Däremot bör vi snacka om att kommuner har finanspolicys överhuvudtaget. Eller, det är ju inte heller så konstigt. Få har varit med om skakigare villkor än svenska kommuner, inte minst i efterspelet av finanskrisen då många av dem såg sitt aktiekapital minska hastigt och lustigt. Så efter sådana turer gäller det förstås att ha ordning på sina finanser och helst en plan för hur sparkapital ska placeras säkert.

Men ändå. Finanspolicy. Själva begreppet hör liksom inte hemma i samma mening som ordet kommunal. Sonessons välspelade utspel väckte emellertid få sådana reaktioner. Det handlade mest om ifrågasättande av kryptovalutor eller användandet av kommunala medel, och ibland båda två på en gång.

Men som sagt, få väckte frågan om det rimliga i att kommuner förvaltar kapital i den omfattning som kräver placeringspolicys.

Att finansiella intäkter är en viktig del för kommunernas resultat råder dock ingen tvekan om.

 

Bild: SCB

 

Som synes i bilden ovanför så utgör de finansiella posterna viktiga bidrag till kommunernas sammanlagda överskott. Så det är inte konstigt att kommunalråd söker efter hög avkastning. Christian Sonesson motiverade för övrigt sin önskan om diversifierad riskportfölj med att åberopa Bitcoinkursen, och antydde att kommunen skulle ha tjänat massor om de investerat i kryptovaluta långt tidigare. Bra tänkt! Och därför föreslår jag att Staffanstorp även skriver in skor i sin finanspolicy.

För tänk den kommun som 2014 hade investerat i ett par Air Yeezy 2 Red October, dessa sneakers har nämligen sedan dess ökat i värde med 2 162 procent! Eller The Jordan 5 Retro Tokyo T23 som har ökat med 1 703 procent!

Se där, ett tips för framtiden för kommuner som vill sko sig (Förlåt. Jag hittar ut själv.)

Ha en bra helg!

 

Jonas Nordling är chefredaktör och utgivare för Dagens Arena