Den 20 maj ska riksdagen rösta om proposition 2007/08:105. Alla ska inte ha rätt till den vård om är motiverad av medicinska skäl och den orimliga situation som råder idag ska skrivas in i lagboken.

Det rör sig om så kallade irreguljära migranter. Främst personer som har fått avslag på en asylansökan och som håller sig undan, men även de som aldrig har sökt uppehållstillstånd men ändå vistas i Sverige. Landstingen ska inte ha någon skyldighet att ge annat än akut vård och den skall patienten betala själv.

Det är inte medicinska bedömningar som ska avgöra en persons rätt till sjukvård. Det ska istället hennes status i landet göra. Hjärtmedicin kommer att beviljas dem som sorterar under paragraf 4 första stycket men varken läkemedel eller mödravård dem som man sorterar under sista stycket.

Det är inte bara av mänskliga utan även ekonomiska skäl som man istället bör ge alla den vård som är motiverad och helt bortse från personens legala status. Att inte ge vård så tidigt som möjligt är oekonomiskt eftersom akuta insatser i ett senare skede är mer kostnadskrävande.

Förra migrationsministern, socialdemokraten Barbro Holmberg, menade att hälso- och sjukvård till papperslösa skulle göra dem mindre benägna att lämna landet. Det är samma argumentation som nuvarande migrationsministern, moderaten Tobias Billström försöker luta sig mot. Men som Maciej Zaremba påpekar i DN är det där att lära flyktingar och migranter utan dokument att veta hut genom att vägra dem vård en högst ovanlig metod. I Europa tillämpas det enbart av Österrike men i Sverige delas synen både av moderater och socialdemokrater.

Magdalena Streijffert, ny flyktingpolitisk talesperson för socialdemokraterna, har sagt att det måste vara slut på den täta samverkan med moderaterna när det gäller flyktingfrågor. Men gällande proposition 2007/08:105 har hon varit tyst.

Insikten att man varit fel ute i frågan när man satt i regeringsställning finns, säger en ledande socialdemokrat. Det blev fel med de apatiska flyktingbarnen. Väldigt fel. Däremot är det hela känsligt. Många företrädare har investerat tungt i att  försvara saker som partiet nu vill bryta upp från. Kursändringen måste tydligen ske utan att dessa tappar ansiktet.

Att få socialdemokratin att erkänna att den haft fel är tydligen lika svårt som att vända en finlandsfärja på femtio meter. Yngre företrädare vilka jobbar med frågorna, som Veronica Palm och Magdalena Streijffert, har en skyldighet att se till att något sker.

Det är skamligt att ett parti som säger sig stå för människors lika värde värnar mer om att tidigare statsråd inte ska tappa ansiktet än de mänskliga rättigheterna.