Salar Rashid (S)

DEBATT En Babylåda, som alla Finlands nyfödda får, skulle vara ett steg mot en jämlik start i livet, skriver socialdemokraten Salar Rashid.

Alla kan nog hålla med om att barnen är vår framtid, därför förtjänar också alla barn en god och jämlik start i livet. I Finland demonstreras detta antagande genom att alla nyfödda får en babylåda (baby box) som gåva bekostad av staten.

En slags »startlåda« av grundprodukter som man kan tänka sig behöva – som nybliven förälder – de första 6 månaderna.

Babylådan innehåller alltifrån lådan (som även kan förvandlas till en bäddplats) till kläder och hygienartiklar.

Det fina med babylådan är att den inte bara utgör en symbol för jämlikhet, utan den uppbär även ett jämställdhetstänk kring könsneutrala kläder och klädfärger. Babylådan symboliserar verkligen essensen av alla barns lika värde och rätt oavsett bakgrund.

Regeringen bör verkligen överväga om inte detta skulle kunna vara årets reform och ett av våra vallöften.

I snart 80 år har den finska staten gett alla barn samma jämlika start i livet. Babylådans har sin uppkomst i 1930-talets svåra ekonomiska förhållanden som då rådde i landet. Babylådan fick då ingå som insats (som en morot) för att få mödrar att besöka läkare i fjärde månaden av graviditeten, och där målet var att få ner barnadödligheten.

Vilket man även lyckades med. Detta är finsk social ingenjörskonst när den är som bäst och i grunden inte så dyr reform som stärker samhällsgemenskapen.

Sverige borde tagit efter Finland och infört babylådan för längesedan.
Det är verkligen det minsta vi kan göra för våra allra minsta medborgare.

Regeringen bör verkligen överväga om inte detta skulle kunna vara årets reform och ett av våra vallöften.

 Salar Rashid (S) är
 kandidat till riksdags- och kommunval och ledamot av kommunfullmäktige i Stockholm.