Barack Obama valdes till USA:s president 2008 genom att samla en ”majoritet av minoriteter”. Sedan dess har den demografiska utvecklingen passerat ännu en milstolpe: En majoritet av nyfödda barn i USA tillhör olika minoritetsgrupper. Trots detta har Mitt Romney obekymrat flörtat med den breda opinion inom Republikanerna som är starkt invandringskritisk och ser de hårda och omtvistade lagarna i Arizona som ett föredöme.

Den hårdföra amerikanska högerns taktik är i stället att begränsa valdeltagandet, vilket nyligen uppmärksammades av Per T. Ohlsson. Han hänvisar till rapporter från Brennan Center for Justice och kapitlet om ”Den vita minoriteten” i Martin Gelins blivande klassiker ”Den amerikanska högern”. Det är sorglig och viktig läsning som förtjänar att uppmärksammas.

19 av 50 delstater har antagit nya lagar som ska begränsa valdeltagandet, restriktioner som ”slår hårdast mot unga, minoriteter, låginkomsttagare och handikappade.” För över fem miljoner röstberättigade amerikaner har det blivit ”signifikant svårare” att nå den valurna som symboliserar dina rättigheter som medborgare.

Flera av Republikanernas åtgärder är absurda, framhäver Ohlsson. I vissa delar av Wisconsin är kontoren som utfärdar de nya ID-kort som krävs för att rösta bara öppna den femte onsdagen i varje månad. Struligt, eftersom hela 2012 bara har fyra månader med fem onsdagar.

I Pennsylvania har Mike Turzai, majoritetsledare i delstatsparlamentet, oblygt konstaterat: ”ID-kort som ska leverera valsegern till Romney? Fixat!”. I andra delstater accepteras en vapenlicens som ID-kort, men inte en studentlegitimation. Vilket parti tror du gynnas av det?

Att fler medborgare ska kunna identifiera sig på ett säkert sätt när de röstar är en viktig målsättning i ett vidsträckt och relativt omodernt land som USA. Det kommer att ta tid och problemet är inte akut. Under hela 2000-talet finns endast tio dokumenterade fall när någon medvetet har lyckats rösta under falskt namn. Det vi ser är ett parti som inte vill acceptera hur väljarkåren förändras. I stället ska den nya väljarkåren vägras sin medborgerliga rättighet.

Samtidigt oroar en annan utveckling. Miljardärer och företag kan, tack vare ett beslut i Högsta Domstolen 2010, påverka den politiska processen med obegränsade summor via så kallade Super Pacs. Nu kommer varningar om att dessa pengar även kan användas till att begränsa valdeltagandet. Att republikanska strateger betalar för att präster i svarta kyrkor ska låta bli att nämna valet från talarstolen har hänt förut.

2012 borde en enkel princip gälla i varje anständig demokrati. Det är önskvärt att så många som möjligt ska kunna utöva sin medborgerliga rättighet vid valurnan. Och det är skrämmande att ett av världens mäktigaste politiska partier aktivt åsidosätter denna princip.