Scenerna från Gaza blir allt mer ohyggliga, och den svenska regeringen är fortsatt tyst.

Det måste vara definitionen av en ondskefull handling. Att skjuta på svältande människor som köar för mat åt sina barn.

Just en sådan händelse, bosnienserbiska styrkors beskjutning av människor i en brödkö i det belägrade Sarajevo i augusti 1995, räknas som ett av det jugoslaviska inbördeskrigets grymmaste brott. Den bosnienserbiske generalen Dragomir Milošević dömdes senare i krigsförbrytardomstolen i Haag till 33 års fängelse för den händelsen, och som ansvarig för dödandet av flera tusen civila under belägringen av Sarajevo.

Israel har nu bombat och beskjutit Gaza från luften, från havet och från land i fem månader

Det är omöjligt att inte dra paralleller mellan den blodiga attacken på brödkön i Sarajevo och mjölmassakern i Gaza. Över hundra människor dödades och nära tusen skadades när israelisk militär öppnade eld mot människor som köade för mjöl söder om Gaza city.

Det som händer i Gaza är vår tids Sarajevo, och vår tids Srebrenica, framför våra ögon.

Israel har nu bombat och beskjutit Gaza från luften, från havet och från land i fem månader. 30 000 människor har dödats, de allra flesta av dem kvinnor och barn. 70 000 har skadats, och många av dem kommer att dö av sina skador eftersom Israels bombningar slagit ut stora delar av Gazas sjukvård, som efter sexton år under israelisk blockad redan var överansträngd. De sjukhus som inte är sönderbombade saknar vatten, bedövningsmedel, desinfektion. Sjukvårdspersonal har dödats eller tvingats fly. De hjältar som finns kvar gör vad de kan, men situationen är outhärdlig.

Nu hotas Gazas invånare av ännu en katastrof: att hungersnöden övergår i massvält. Det är en fråga om dagar, kanske veckor innan hundratusentals människor riskerar att dö av näringsbrist och brist på rent vatten.

Svälten är ingen naturkatastrof, utan helt och hållet Israels ansvar.

Och vårt.

Det är höjden av cynism att som USA släppa några tusen matpaket över Gaza, samtidigt som Israel fortsätter att släppa USA-tillverkade och USA-finansierade bomber över samma område. Samtidigt är det hoppfullt att ledande företrädare för den amerikanska administrationen äntligen verkar skärpa tonen mot Israel. Israel måste se till att ”mer mat, vatten och bränsle” når Gaza, ”inga ursäkter” sa vicepresidenten Kamala Harris häromdagen i ett tal där hon också krävde att Israel måste öppna nya gränsövergångar och skydda humanitär personal och konvojer från att bli måltavla.

Den svenska regeringen är inte bara tyst. Den är delaktig.

Sverige fortsätter det militära samarbetet med Israel trots att den Internationella domstolen i Haag slagit fast att det finns risk för att Israel begår ett folkmord i Gaza. Förra året ökade den svenska vapenexporten till Israel, det senaste tillståndet beviljades enligt Inspektionen för strategiska produkter (ISP) den 10 oktober 2023. Försvarets materielverk (FMV) har dessutom skrivit ett omfattande avtal med det israeliska vapenföretaget Elbit Systems som nu etablerat sig i Sverige, som Svenska Freds uppmärksammat.

Sveriges ökade humanitära bistånd är helt otillräckligt givet situationen, och Sverige har inte återupptagit det centrala stödet till FN-organet UNRWA, trots att en rad andra länder och EU-kommissionen konstaterat att Israels anklagelser mot organisationen inte håller för att stoppa utbetalningarna.

Läget är ohyggligt. Liksom skammen.