Bild: kampanj.moderat.se

Moderaterna kör den enklaste vägens nynationalistiska retorik, vilken går ut på att lägga ansvaret för allt dåligt på den stora massan människor som går under namnet "invandrarna". Både Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har varit ypperligt bra på att skylla ifrån sig; de kan inget göra eftersom den ekonomiska krisen beror på världsekonomin. Sedan uppträder de som två ansvarsfulla landsfäder som enar nationen och folket. Sverige lider och Reinfeldt och Borg med det.

I november förra året trädde den moderata riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson fram, ledamot i arbetsmarknadsutskottet, ordförande i Moderaternas integrationspolitiska grupp och kvinnan bakom svensk-kontraktet. Hon torgförde svensk-kontraktet som en del i arbetslinjen. Hon menade att Sverige har varit för "omhändertagande" gentemot nyanlända. Nu är det slut med det, invandrarna ska respektera svensk lag och inte "utnyttja systemet".

Svensk-kontraktet har två huvudlinjer: arbetslinjen och ett kontrakt mellan individen och staten som den nyanlända skriver under på: att acceptera lagar och regler i Sverige och att lära sig svenska snabbt. Annars ryker försörjningsstödet. Svensk-kontraktet har partiledningens stöd. Vad är det Moderaterna vill säga? Att födelse- och uppväxtplats på jorden predestinerar en människas uppfattningar om demokrati och lika värde? Sverigedemokraterna kunde inte ha sagt det bättre själva. Det är så unket 1900-talsnationalistiskt att det är förvånande att Reinfeldt & Co inte upprörde mer än några få personer i bloggsfären.

Det är näst intill skrattretande att Moderaterna använder sig så mycket av jämställdhet när de pratar om svensk-kontraktet. Moderater har historiskt ägnat sig åt många antifeministiska projekt och till skillnad från den liberala högern har de inte visat större intresse för jämställdhetsfrågor. Bara sedan den Moderatledda alliansen kom till makten har a-kassan, sjukförsäkringen försämrats och den ekonomiska krisen slagit avsevärt mot kvinnors liv. Reinfeldt nämnde inte ens jämställdhet som politiskt mål när han senast öppnade riksdagen. Den moderata ledningen struntar i jämställdhet utom när det kommer till invandrare.

I början på 1990-talet skrek Expressens löpsedel "Kör ut dem" samtidigt som lasermannen jagade män i Stockholm som inte såg "svenska" ut och Ny Demokrati kom in i riksdagen. Den tiden var ett stort bakslag för demokratin i Sverige. Samtidigt genomgick landet efterkrigstidens värsta ekonomiska kris. Med en ny ekonomisk kris inträder nationalismen i politiken. Högern, i brist på vettig politik, pekar ut "invandrarna" som problemet och samlas kring konservativa idéer om familjen, hemmet, folket och nationen.

Nu försöker de röd-gröna forma sig. Förhoppningsvis lyssnar Mona Sahlin på Miljö- och Vänsterpartiet. För hittills är dessa två partier de enda som har haft en konsekvent antinationalistisk politik.