Sofie Eriksson tycker att C-ledaren Annie Lööf kan hålla sig borta från manifestationerna under 1 maj. Foto: Centerpartiet, Ottilia Hammarlund

KRÖNIKA Annie Lööf borde hålla sig borta från Ludvika på första maj. Hon må vara engagerad mot nazism – något att betrakta som en hygienfaktor för en liberal – men hon leder också det kanske mest arbetarfientliga partiet i Sverige.

NMR verkar ha någon slags äcklig förkärlek till just Ludvika. Ja, medlemmar uppmanas till och med att flytta hit. Inför höstens kommunval fick organisationen grönt ljus från polisen för så kallade ”kaffebord” på tre platser dagligen. Att gå till mataffären blev för många människor i Ludvika synonymt med att möta nazister. Vid ett uppmärksammat tillfälle tog ludvikabor varandras händer och bildade en mänsklig mur runt dessa samhällets orcher, innan polis ingrep och manifestationen avbröts.

Nu är det fjärde året i rad som NMR väljer att demonstrera på första maj i Dalarna. För andra gången väljer de Ludvika. Många av medlemmarna bor ju här, och nassarna tror kanske att Dalarna är en bra plats för dem att veva näve på. Knätofs, industri och massmord hänger väl ihop i deras blanka huvuden.

Imorgon är det alltså första maj, och orchtruppen ska visst marschera genom stan med sina fåniga plastsköldar än en gång. Ludvikaborna håller inte käft, utan mobiliserar naturligtvis ett motstånd. Arbetarrörelsen kraftsamlar och under dagen sker även ett gäng andra aktiviteter utöver de rödfärgade. Ett av dessa inslag är att Annie Lööf ska tala på Lorensbergaskolan, högstadiet där NMR i princip stått på skolgården för att värva kids till nazismen.

Alla demokrater behövs för att försvara demokratin. Det betyder inte att en partiledare, vars hjärtefråga är att bekämpa allt det som första maj står för, ska vara en central figur.

Annie Lööfs engagemang mot rasism, högerextremism och nazism är tydligt och hedervärt. Om man ska vara krass är det kanske egentligen att betrakta som en hygienfaktor för en liberal, men okej då. Vi behöver såklart fler som står upp för demokrati och mångfald, inte färre. Men måste hon prompt dyka upp just på första maj? Det är arbetarrörelsens internationella högtidsdag och det här är några av anledningarna till att Annie Lööf faktiskt bör hålla sig borta:

  • Annie Lööf krävde i regeringsförhandlingarna att anställningstryggheten ska försämras för vanliga människor, att göra det enklare att sparka folk får det tydligen att pirra i magen på somliga.
  • Annie Lööf är stolt över att värnskatten ska avskaffas, och det kan man ju förstå att hon är. Det är alltså den skatt man betalar till välfärden om man har en hög inkomst.
  • Annie Lööf brinner för att riskkapitalbolag ska få fortsätta att suga ur välfärden på pengar. Så pass viktig är frågan för henne att det var en av huvudpunkterna i kraven mot Stefan Löfven.
  • Annie Lööf vill, istället för att investera pengar i bostadsbyggande, höja hyrorna genom att införa marknadshyror.
  • Annie Lööf vill privatisera hela Arbetsförmedlingen. Som ett steg på vägen har hennes ex-kompisar i M och KD nu sett till att åtta kontor ska läggas ner i Dalarna, 132 totalt i landet. Hur länge ska man förresten få kalla sig landsbygdsparti utan att klara av att avsätta pengar dit, utan bara lägga förslag om privatiseringar av samhällsservice och skattesänkningar för välbeställda stockholmare?

Hur viktigt det än var att hålla SD borta från makten ska vi aldrig glömma bort vad Annie Lööf krävde för att detta skulle bli verklighet.

Annie Lööfs partikollegor i Falun deklarerade för övrigt nyligen att de tänker styra i minoritet, med förutsättningen att SD röstar med dem i varenda omröstning. Annie Lööf, som trots allt föredömligt hållit SD borta från inflytande nationellt, har inte uttalat sig om detta.

Alla demokrater behövs för att försvara demokratin. Det betyder inte att en partiledare, vars hjärtefråga är att bekämpa allt det som första maj står för, ska vara en central figur denna dag. Annie Lööf borde hålla sig borta på första maj.

Sofie Eriksson
Socialdemokrat från Dalarna som första maj-talar i Ludvika imorgon