Nils Forsén, Lotta Ilona Häyrynen

debatt Socialdemokratins eftervalsdebatt måste utgå från ärliga samtal istället för stridiga debatter, skriver Lotta Ilona Häyrynen och Nils Forsén, chefredaktör respektive opinionsredaktör för SSU:s medieplattform Frihet.se.

Ingen kan ha missat att det politiska läget är kaotiskt i Sverige och att det politiska landskapet håller på att ritas om. I händelsernas centrum står inte minst socialdemokratin – dess nutid, dåtid, framtid.

Den socialdemokratiska eftervalsdebatten är här. Analysmaskineriet börjar gå för fullt inne på varenda redaktion, tankesmedja och på Socialdemokraternas partikansli.

Allt känns bekant. För att inte rakt ut skriva förutsägbart. Facket lyfter sin egna insats. S hade inte klarat det utan LO. Partikansliet slåss för sin valstrategi. Chefsideologer säger att ”Zanchiplanen” var piss och skit från första början.

Det låter misstänkt mycket som att eftervalsanalys mer handlar om att hamra in det man bestämde sig för långt innan valrörelsen ens var här. Det är sensationslysten positionering snarare än ett ärligt samtal. Påfallande många hyser uppfattningen att eftervalsdebatten är något man själv och ens likasinnade ska ”vinna”.

Istället för att se fram emot analysen, ser man fram emot striden. Eller för att citera Göran Greider: »Och det är alltid roligt att diskutera (s) när det krisar!«  

Precis som Greider för tusende gången slår fast att socialdemokratin skulle lyckas bara man använde begreppen »demokratisk socialism« och »antikapitalism«, så framhärdar S kommunikationschef Helena Salomonson på ett eftervalsseminarium (tankesmedjan Tiden 11/9) att den lyckade valspurten helt enkelt berodde på varmkorv och ett fiffigt reklamblad.

Valet för S står knappast mellan att sjunga Arbetets Söner eller Varmkorv Boogie.

Det är fullt möjligt att någon dem har rätt – och att valet för S står mellan att sjunga Arbetets Söner eller Varmkorv Boogie. Men det borde finnas ett annat sätt att bedriva idédebatt.

Under valrörelsen var Frihet.se en av de allra mest engagerande vänstermedieplattformarna på Facebook. Tusentals unga människor har kommenterat, likeat och delat vårt innehåll.

Nu vill vi också ta ansvar för eftervalsdebatten för den unga socialdemokratin, och det tänker vi göra utan på förhand givna positioner. Den unga arbetarrörelsen ska få komma till tals. Frihet.se kommer att tillgängliggöra tankesmedjornas, »förståsigpåarnas« och analytikernas rapporter för fler.

Vi hoppas bidra till arbetarrörelsens framtid genom att bygga nya idéer av ibland allt för gamla slagord. Arbetsmetoden kan kallas för mobiliserande idédebatt.

På hemsida och i sociala kanaler ska vi erbjuda en bredd av olika röster att säga sin mening. Och bemöta varandras bästa argument. Vem vet, ett sådant förfarande hade kanske till och med kunnat komma fram till något nytt.

Så du som är ung socialdemokrat: hör av dig till oss om du vill lämna slagfältet för att istället delta i diskussionen!

Lotta Ilona Häyrynen är chefredaktör för SSU:s medieplattform Frihet.se
Nils Forsén är opinionsredaktör för Frihet.se