Reinfeldt verkar mentalt ha avgått och Borg är trött. Posten som ny partiledare bör gå till Sveriges gladaste moderat: Anna Maria Corazza Bildt.

Moderater runt om i landet kunde i söndagens Agenda se en bitter Fredrik Reinfeldt, som redan verkar ha förlorat riksdagsvalet i höst.

Han tycks mentalt ha påbörjat historieskrivningen efter valet när han påpekade att i hans borgerliga regeringar har man varit överens och ”inte smällt i dörrarna” som man gjorde på 1970- och 1990-talet.

Men vem är intresserad av det? Hur ser hans plan för framtiden ut? På Alliansens val-kickoff i dag ska tydligen en hemlig plan som kan vända det hopplösa läget presenteras. Om planen ens existerar återstår att se.

Eftersom Anders Borg sett väldigt trött ut i vår är det bråttom att starta en diskussion om vem som ska efterträda Reinfeldt efter höstens val.

En utgångspunkt kan vara att en ny partiledare fyller ett tomrum som finns i dag. Eftersom Reinfeldt i söndags sa att han inte vet ”vad en feministisk revolution är”, kunde man börja där. Med en kvinnlig partiledare, alltså. Dagens Arenas förslag är att Anna Maria Corazza Bildt efterträder honom.

I stället för den bittre (Reinfeldt) och den trötte (Borg) får vi Sveriges enda glada moderat (Corazza), för så har Expressen med all rätt kallat henne.

Det har talats mycket om att det är kört för de nya moderaterna (Reinfeldt), och att de gamla moderaterna är ett slags museiföremål (Hökmark). När dessa ideologiska riktningar bränt sina kort är det naturligt för en entré av den feodala högern med sina rötter på den italienska landsbygden (Corazza).

I stället för en mespropp som Reinfeldt, som hårt pressad i debatten lägger huvudet på sned och försöker vara alla till lags, får vi med Corazza Bildt en retorisk kulspruta, som långt efter det att Studio Ett i P1 bytt ämne fortsätter att högljutt framföra sin mening om surströmmingens förträfflighet. Bra kämpat!

Någon kanske tycker att det här med surströmmingen och att högern i Europaparlamentet sagt nej till märkning av kött inte går ihop med Corazzas slogan ”basta till matfusket”. Det gör det inte heller, men är det någon som smakat hennes underbara ostar?

Efter allt mumlande från Moderaterna vore det härligt om man får en partiledare vars huvudparoll är ”Jag tror på Europa”. Hon säger visserligen inte vilket slags Europa hon tror på. Men alla förstår att frihet är viktigt för henne, även om det inte är säkert att det omfattar friheten att få göra abort, sluta kollektivavtal eller gifta sig med en person av samma kön.

I söndags slog SvD:s Tove Lifvendahl larm om en djupare identitetskris i Moderaterna. Hon vill inte ha en massa nervöst tjafs från gräsrötterna om att partiet måste bli mer ”tydligt”.

Eftersom Corazza gjort otydligheten till en dygd, ser vi fram emot att också SvD lanserar henne som ny partiledare.