"Miljöpåverkan och klimatförändringar utgör de allvarligaste globala hoten mot människors säkerhet. Omställningen till en mer hållbar utveckling kan inte vänta."

Tydligare kunde Försvarsberedningen inte vara. I går presenterade de sin rapport "Säkerhet i samverkan". Instruktionerna de fick av försvarsministern i januari handlade om att "analysera de strategiska trenderna i vår omvärld" samt att "ge fortsatt vägledning för utvecklingen av det flexibla insatsförsvaret".

Det är därför mycket talande att Försvarsberedningen i sin sammanfattning av rapporten lyfter klimatförändringarna allra först och ser dem som det största hotet. Först längre ner i rapporten analyseras framtiden för det svenska försvaret. Försvarsberedningen ser till och med det största problemet med den planerade gasledningen i Östersjön som ett hot mot miljön – en hälsosam reflektion efter de initiala ryggmärgsreaktionerna från både höger och vänster att "ryssen kommer".

Klimatförändringarna löper som en grön tråd genom Försvarsberedningens rapport. Beredningen, som har letts av moderaten Göran Lennmarker, visar att även de borgerliga partierna har börjat förstå vidden av klimatförändringarna och vikten av att stater agerar mot dem. Det var inte mer än ett och ett halvt år sedan som Fredrik Reinfeldt sa att miljön var oviktig och inte mer än ett år sen som Maud Olofsson sköt ifrån sig Sveriges ansvar att agera som föregångare. För att inte tala om det borgerliga mantrat att marknadsekonomin bäst löser klimatförändringarna av sig själv.

Efter att ha följt klimatdebatten under hösten kan man inte annat än konstatera att borgerligheten sakta men säkert börjar komma till insikt om vikten av gemensamma lösningar. Regeringen pratar numera mindre om marknadens lösningar och mer om vad den själv kan göra i samarbete med andra regeringar. Kristdemokraterna har sent omsider övergivit sitt populistiska förslag att sänka bensinskatten – vältajmat och säkert efter förhandstips om Försvarsberedningens slutsatser. Och till och med borgerliga skribenter som Niklas Ekdal har börjat inse att politiken har en roll att spela, om än bara vid sidan av marknadsekonomin.

På gårdagens Brännpunkt i Svenska Dagbladet skriver Hans-Olov Olsson från Teknikföretagen och Bo Ekman från Tällberg Foundations att näringslivet nu behöver inse att de måste spela en aktiv roll i fråga om klimatförändringarna. Det är ett understatement att säga direktörerna från Svenskt Näringsliv hittills har förhållit sig mycket passiva i klimatdebatten. De förefaller vara marknadstalibanismens sista bastion.