Annelie Carlsson
Annelie Carlsson

När Annie Lööf pratar om att vilja bryta bidragsberoendet är det entreprenörerna hon först måste ta itu med. De i dräkt och kostym, skriver Annelie Carlsson, vårdbiträde i hemtjänsten.

Dagens bidragstagare ser inte ut som förr, de går klädda i dräkt och kostym. Frotterar sig med näringslivet och skickar otaliga lobbyister till Almedalen. Det är som att det är lite bättre när entreprenörer får bidrag, än när sjuka och svaga får det.

Men det är samma skattepengar som går ner i deras fickor. Hur många bidragsberoende entreprenörer klarar samhället av?

Det är sorgligt att se hur välfärdens nya entreprenörer går ner sig i bidragsträsket. Det är till och med okej att bygga sommarstugor för pengarna utan att Försäkringskassan knackar på och drar tillbaka alltihop.

Nej, om vi skulle ha full koll på välfärdens alla entreprenörer, då skulle det behövas kontrollsystem så stora att inga pengar skulle bli över till själva kärnan i verksamheten. Till våra barn och äldre, sjuka och handikappade. Det här vet entreprenörerna. Därför är de här bidragen också så demoraliserande för samhället.

Vårdföretag har vuxit sig gigantiska, uppumpade på bidrag svävar de rakt in i salongerna, där de gör sällskap med redan tidigare kapitalstarka Wallenberg. Ingen sticker hål på ballongen genom rop om bidragsfusk, trots att de utan tvivel gör profit på allmänna medel.

De kallar sig ett privat alternativ men är helt skattefinansierade. Vinsten är beroende av hur många människor som kan lockas in i verksamheterna – ju fler människor desto högre bidrag. Förr kallade näringslivet den här branschen för tärande, men nu kan de plötsligt inte få nog.

Vårdföretagarna är som entreprenörernas Kommunal, och Carola Lemne, vd Svensk Näringsliv*, »en utomordentligt tung försvarare av företagandet inom vård och omsorg som nu är under attack«, enligt förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund. Som styrelseledamot kan man ana att även Carola Lemne får del av bidraget i form av styrelsearvode. Utöver sin lön på nästan 500 000 i månaden.

Allt fler rapporter berättar om skumma affärer och missförhållanden i dagens så kallade välfärd. Dömda brottslingar driver flyktingboenden, dömda pedofiler förskolor och personer med rasistiska åsikter startar asylboenden. För att bara nämna några skandaler.

Entreprenörerna drivs av samma nyliberala vind som hindrar vanligt folk från att kunna leva på bidrag. Blir du sjuk eller arbetslös i dag får du ett bidrag som inte går att leva på. I alla fall inte gott och inte så länge.

Den dag du inte längre klarar av att bo kvar hemma, tvingas du flytta in till ett hem som en av entreprenörerna driver. Det är det som kallas valfrihet. Nåja, från början var väl det här tänkt som något bra, men det borde inte hindra någon från att se hur det blivit.

När Annie Lööf pratar om att vilja bryta bidragsberoendet är det entreprenörerna hon först måste ta itu med. De i dräkt och kostym.

Annelie Carlsson, vårdbiträde i hemtjänsten

*Uppdatering: I en tidigare version av texten uppgavs felaktigt att Carola Lemne sitter i Vårdföretagarnas styrelse.