34 kvadrat för 13 000 i månaden och kommentarer om hyran »undanbedes«. Andrahandsmarknaden är lika oreglerad som den svenska arbetsmarknaden var för 170 år sedan. Nu, som då, är lösningen att organisera sig.  

Tänk dig en annons om ett jobb hos din lokala mataffär. På deras Facebook-sida söker de en heltidsanställd under ett år. Arbetet kommer att gå till den som är villig att arbeta för den lägsta lönen. Om du är intresserad är det bara att lämna en kommentar om vilken låg lön du är villig att jobba för. Tyvärr finns det oftast någon som är mer desperat och på det sättet pressas lönen ned.

Såhär fungerade arbetsmarknaden i Sverige innan fackförbund och regleringar, idag är det otänkbart.

Men på andra områden fungerar det just så, speciellt i storstadsområden.  Att få tag i en bostad kräver antingen pengar, ett långt liv eller kontakter.

För alla som inte kan langa in en handpenning på några hundratusen kronor är en bostadsrätt i Stockholm uteslutet. Ett förstahandskontrakt kräver ofta att du antingen stått i kö otroligt länge eller har kontakter. För yngre, nyanlända, inflyttade och många andra är det i praktiken uteslutet.

Kvar är att hyra i andra hand.

År 2013 blev det möjligt att som bostadsrättsinnehavare ta ut betydligt högre hyra än tidigare. En privatekonomisk tidning, som inte verkar ha andrahandshyresgäster som målgrupp, skrev då »Hyr du ut en lägenhet i Stockholms innerstad kan du till exempel utan problem ta ut tiotusentals kronor i månaden i hyra«.

Ta vara på dina rättigheter, gå till hyresnämnden och kräv tillbaka pengarna.

När någon hyr ut sin hyresrätt i andra hand är det mer reglerat, hyran kan inte överstiga den egentliga hyran för mycket. Men många med ett förstahandskontrakt har förstått att det finns pengar att tjäna, även om det inte är lagligt.

I Facebook-grupper för bostadssökande i Stockholm händer nästan samma sak varje dag. Någon lägger ut en annons, den söker en hyresgäst till sin etta på 34 kvadrat. Hyran ligger på 13 000 och därför »undanbedes kommentarer om hyran«.

Den riktigt intresserade, eller desperata, hyresgästen budar ofta uppåt och säger sig kunna betala 14 000 istället. När bostäder är en marknad kommer människor att försöka tjäna pengar på det, men många har inte rätt att göra det.

Fatima betalade nästan 14 000 i månaden för en tvåa i Södertälje. Hon tog strid mot överhyran. I hyresnämnden förlikades hon med hyresvärden och Fatima fick tillbaka drygt 62 000 kronor. En andrahandshyresgäst i Malmö upptäckte att hon betalat 2000 kronor för mycket i månaden för sin lägenhet. Hyresnämnden beslutade att hon skulle få tillbaka 20 000 kronor.

Det finns många liknande fall där hyresgäster upptäckt att de betalat på tok för hög hyra. Efter att ha tagit sina fall till hyresnämnden, ofta med hjälp av Hyresgästföreningen, får de tillbaka pengar.

Hur samhället ska se till att alla har någonstans att bo är en komplex fråga utan enkla svar. Tills det är löst ska inte människor fiffla till sig pengar av bostadslösa, det är dags för andrahandshyresgäster att förena sig. Gå med i Hyresgästföreningen.

Om du sen upptäcker att du har betalat för mycket i hyra är det inte läge att klandra dig själv eller sucka över bostadsmarknaden. Ta vara på dina rättigheter, gå till hyresnämnden och kräv tillbaka pengarna.

Bostadsannonser som inleds med att kritiska kommentarer om hyran undanbedes innebär antagligen inte bara att hyresnivån borde ifrågasättas. Den borde sänkas.