De allra rikaste i världen och många storföretag har i ett halvt århundrade försökt att slippa betala skatt genom att placera sina tillgångar i hemlighet på konton i skatteparadis, som Cayman Island eller Jersey. Men det har inte varit så lätt för skattemyndigheterna att komma åt pengarna på grund av banksekretessen.

Det är också uppenbart att åtskilliga regeringar valt att blunda för problemet, i tron att de då hjälper sitt lands företag i den globala konkurrensen. Men nu verkar det som om denna politiska tolerans mot skattesmitarna är på väg att ta slut. Flera länder behöver akut större skatteinkomster. Nästa månads möte med G20-länderna väntas visa en ny beslutsamhet.

I detta läge publicerar kampanjgruppen Tax Justice Network beräkningar hur mycket pengar som finns gömda i skatteparadisen. 

James Henry, tidigare chefsekonom på McKinsey, berättade i går i riksdagshuset i Stockholm att det i skatteparadisen göms motsvarande minst 140 000 miljarder svenska kronor, kanske mer.

Eftersom det bara är någon procent av jordens befolkning som äger det mesta av denna ofattbara summa, skvallrar siffrorna också om de gigantiska förmögenhetsklyftorna i världen.

Bankernas omoral är bottenlös. Först bäddar de med ansvarslösa lån för den stora finanskrisen och räddas i vissa fall av skattebetalarna, samtidigt som de i åratal medverkat till att flytta gigantiska summor undan beskattning.

Men James Henry menade också i går att kunde dessa 140 000 miljarder helt eller delvis beskattas, skulle ett antal länder som tyngs av skuldkrisen och hårda besparingskrav plötsligt kunna stå på ett rejält plus och ha råd med till exempel helt nödvändiga klimatinvesteringar.

När vi nu fått en kvalificerad uppskattning av storleken på flykten till skatteparadisen borde det också kunna bli ett uppvaknande för svensk del.

Varför ska skattepengar pumpas in i privata sjukvårdföretags konton i skatteparadis, typ Carema, något som långsamt undergräver möjligheterna att finansiera sjukvård? Skärpta regler för offentlig upphandling är ett måste.

Och det är orimligt att Anders Borg vill att Sverige ska deltaga i ett race to the bottom om vilket land som sänker bolagskatten mest, när företagen i praktiken bara betalar så obetydliga belopp.

Tax Justice Networks siffra 140 000 miljarder är explosiv. Några kanske vid köksbordet ställer frågan: Varför ska jag betala skatt när de rika knappast gör det? Det är med vårt skattesystem som med kärleken, tilliten är allt. För att klara välfärdstaten behövs därför omedelbart en politisk och juridisk offensiv mot skatteparadisen.