Ylva Johansson. Bild: Socialdemokraterna

Ylva Johansson (S) höll i dag en pressträff innehållande tio propositioner som hon tycker regeringen borde ha lagt fram.
– Jag är förvånad över Elisabeth Svantessons passivitet, säger hon.

Arbetsmarknadsministern går in i valåret med noll propositioner. Det rapporterade SvD på tisdagen. Avslöjandet väckte snabb kritik från Ylva Johansson som under en presskonferens gav förslag på tio propositioner arbetsmarknadsministern skulle kunna lägga:

  1. Utbildningskontrakt för unga.
    – Vi har en växande andel unga utan gymnasiekompetens. Vi tycker att man ska kräva att ungdomar som är arbetslösa ska studera igen för att få gymnasiekompetens och då få villkorlig ersättning när man gör det.
  2. Huvudentreprenörsansvar.
    –Det finns en beställning från riksdagen från våren 2012 om att lagstifta ett huvudentreprenörsansvar. Det är för att undvika att långa kedjor av underentreprenörer inte betalar ut löner eller håller sig till kollektivavtal. Propositionen från regeringen har inte kommit och den verkar uppenbarligen inte heller komma.
  3. Avskaffa Fas 3.
    – Det anser vi är ett kapitalt misslyckande, 35 000 personer är där i dag och det växer. Det finns ett tillkännagivande från riksdagen 2011 att man inte ska låta fler personer slussas in i Fas 3. Det har inte regeringen gjort något åt.
  4. Gör om Arbetsförmedlingen till en matchningsspecialist.
    AF är den myndighet som har allra lägst förtroende där väldigt mycket inte verkar fungera. Vi vill göra det till en matchningsspecialist där man helt koncentrerar sig på att finna rätt person till rätt jobb.
  5. Reformera arbetsmarknadsutbildningen.
    – Vi vill ta bort de vattentäta skotten mellan arbetsmarknadsutbildningar och reguljära utbildningar. Även reguljär utbildning skall kunna fungera som arbetsmarknadsutbildning, med samma villkor för den arbetslöse.
  6. Funktionsnedsattas situation på arbetsmarknaden.
    – En stor utredning, den så kallade FunkA-utredningen kom 2012 och är missbehandlat. Många väntar på förslagen och regeringen har inte lagt någon proposition.
  7. Det ska alltid löna sig att ta ett jobb när man är arbetslös – reformera a-kassan för deltid.
    – Som reglerna är i dag kan en heltidsarbetslös förlora på att ta ett jobb. Det är kontraproduktivt och det finns ett tillkännagivande från riksdagen om att det alltid ska löna sig att ta ett jobb. Regeringen har inte gjort något åt det.
  8. Stoppa missbruk av visstidsanställningar.
    – EU-kommissionen har riktat skarp kritik mot regeringen för att det i dag är möjligt att starta visstidsanställningar på varandra i all oändlighet. EU-kommissionen hotar nu med att dra Sverige inför EU-domstolen och regeringen har inte lagt några förslag.
  9. Inrätta valideringscentrum.
    – Det kom 2008 ett förslag från Valideringsdelegationen och föreslog ett nationellt valideringscentrum. Det har inte regeringen gjort något åt och inga nya förslag finns heller.
  10. Avskaffa aktivitetsförbudet för unga på Arbetsförmedlingen och avtal med samtliga kommuner om sommarjobb för unga.
    – Långtidsarbetslösheten bland unga har tredubblats under den här regeringens period. Ändå fortsätter man med att inte ge ungdomar stöd från Arbetsförmedlingen från dag ett. Vi tycker alla unga ska få stöd och att man inte ska behöva bli långtidsarbetslös innan man får stöd.

Dagens Arena ringde arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantessons pressekreterare för att be om kommentar till Johanssons förslag. Hon var dock upptagen, vi fick i stället ett mejlsvar från arbetsmarknadsutskottets ordförande Jessica Polfjärd:

”Det är bra att S nu säger sig vilja prioritera jobben, det har vi gjort i varje budget sedan 2006. Tyvärr går deras politiska förslag i motsatt riktning. Istället för att bråka om formfrågor borde Ylva Johansson svara på några grundläggande frågor:

1.       Hur tänker sig Socialdemokraterna att jobben blir fler genom 30 miljarder i skattehöjningar på jobb och företagande?

2.       Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill sänka arbetstiden, hur ska Ylva Johansson och Socialdemokraterna kunna komma överens om en jobbpolitik när hela deras regeringsunderlag vill att Sverige jobbar mindre?

3.       Hur leder Socialdemokraternas politik med tredubblade arbetsgivaravgifter, fördubblad restaurangmoms och höjda bidrag till lägre arbetslöshet?”