Foto: skarmdump/DN.se
Foto: skarmdump/DN.se

Överskott ska ”i huvudsak” återinvesteras i verksamheten. Det fastslogs i överenskommelsen mellan S, MP och V om vinster i välfärden.

På måndagen presenterade S, MP och V sin uppgörelse om vinster i välfärden, som har varit Vänsterpartiets huvudfråga under valrörelsen. Nu är de tre partierna överens om att ”stoppa vinstjakten”.

Regleringarna ska gälla skola, förskola, hemtjänst, äldreboende, sjukhusvård och primärvård samt behandlingshem. Partierna är överens om att ”vinstjakt som incitament ska bort från välfärdssektorn”.
– Vi kommer dock att behålla mångfalden och valfriheten, sa Stefan Löfven under måndagens presskonferens.

Partierna har enats om att överskotten i huvudsak ska återinvesteras i verksamheten. Den tvingande Lagen om valfrihetssystem, LOV, inom primärvården ska upphöra. ”Bolag som är verksamma inom välfärden ska kunna påvisa att de inte drivs med vinstintresse för att kunna ta del av offentliga medel”, skriver partierna i ett gemensamt dokument.

Eventuellt överskott ska ”som huvudregel” återfinansieras i verksamheten.
– Insatt kapital och låg ränta på densamma behöver inte återinvesteras, sa Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

Och med låg ränta menas enligt Ulla Andersson: ”Ensiffrig procent på den nedre delen av den ensiffriga skalan”. Tydligare än så ville hon inte precisera begränsningen.

En utredning om förslaget ska nu tillsättas. En proposition utifrån utredningen ska läggas fram år 2016.