Socialdemokraternas partisekreterare, Carin Jämtin, är avvaktande optimistisk till SCB:s väljarundersökning som visar att S har nått sitt mål på minst 35 procent.

Ni får 35,3 procent i SBC:s väljarundersökning, vad tror du ligger bakom det resultatet?
– Det är tydligt att väljarna vill ha en ny politik som satsar på skola, välfärd och fler jobb. Samtidigt är det hundra någonting dagar kvar till valet. Vi kommer inte att jubla förrän vi har vunnit valet, säger Carin Jämtin till Dagens Arena.

Blev ni skrämda av det dåliga resultatet i EU-valet?
– Jag tycker att man ska se det som två olika valrörelser. Det var bara hälften av väljarna som gick till valurnorna under EU-valet. Så är det inte under ett riksdagsval.

Vad ska ni göra för att inte tappa väljare inför höstens riksdagsval?
– Vi måste förmedla till våra väljare att vi vill satsa på jobb, en rättvisare skola och en bättre välfärd som inte styrs av vinstintressen. Det andra är att vi ska få igång vår rörelse av personer som arbetar åt oss. Inför EU-valet gjorde vi 650 000 telefonsamtal.

Det blåser vänstervindar både i Sverige och Europa, vad tror du att det beror på?
– Flera olika saker. Vi har haft åtta år av borgerlig politik i Sverige och i EU har det varit blå majoritet i 15 år. Det har gett hög arbetslöshet och ökade klyftor. I vissa länder har man tappat framtidshoppet. Folk vill ha ökad jämlikhet och är med rätta arga över hur samhället hur utvecklats.