Vänsterpartiet i Bromölla röstade fram en Sverigedemokrat till första vice ordförande i kommunfullmäktige. Det kan Dagens Arena avslöja.

Förra måndagen hölls första mötet i kommunfullmäktige i Bromöllas kommun. Valresultatet hade givit Sverigedemokraterna en vågmästarroll och inget politiskt styre hade ännu presenterats. Tidigare hade Socialdemokraterna styrt tillsammans med Alliansen, men det samarbetet skulle inte fortsätta.

Inför mötet var det därmed oklart vilka partier som skulle få de tre platserna i kommunfullmäktiges presidium, det vill säga som ordförande, förste vice ordförande och andra vice ordförande.

Efter den slutna omröstningen stod det klart att kommunens största parti, Socialdemokraterna, inte fått någon av ordförandeposterna. I stället gick ordförandeskapet till Moderaterna, första vice ordförande till SD och andra vice ordförande till det lokala partiet Alternativet.

Omröstningen var uppgjord på förhand. Det bekräftar representanter för både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som Dagens Arena pratat med. Vänsterpartiet, Moderaterna, Miljöpartiet och det lokala partiet Alternativet hade bestämt sig för att samarbeta, men saknade egen majoritet.

För att få in två kandidater från den egna gruppen i presidiet till kommunfullmäktige valde Vänsterpartiet att förhandla med Sverigedemokraterna. V skulle rösta på SD:s kandidat om SD röstade på partigruppens två kandidater.

– För att få SD att rösta med oss, så att vi kunde få in våra kandidater, så var vi tvungna att rösta på Laurentzson (SD). Annars hade SD röstat på S och de vill vi ha bort, för de har varit en katastrof, säger vänsterpartisten Leif Pettersson.

Eftersom omröstningen var sluten är det svårt att fastställa exakt vem som röstade på vem. Det står dock klart att flera partier än V la sina röster på SD.

Sverigedemokraten och riksdagsledamoten Magnus Persson menar att SD och V brukar komma överens i en hel del frågor i Bromölla.

– Vi brukar säga att vänstern i Bromölla tänker på kommunen och tar inte emot några piskrapp uppifrån om hur de ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. De bestämmer själva, säger han.

Joachim Persson, gruppledare för Vänsterpartiet i Bromölla, säger att kommunen länge styrts på ett sätt som föranlett kritik från många håll och att det legat till grund för hur V valde att rösta.

– Vi har mer långsiktiga planer som jag tyvärr inte kan avslöja i nuläget, men under flera år så har en person suttit på nästan all makt i kommunen och det vill vi ändra på, säger han.

På riksnivå är det inte klart hur Vänsterpartiet tänker hantera situationen.

– Det här är en ny händelse som vi inte känt till sedan tidigare. Vi vill föra en dialog med den aktuella partiföreningen innan vi uttalar oss, säger Aron Etzlers pressekreterare Linda Bengtsson.