Elisabeth Svantesson, Magdalena Andersson och Jonas Sjöstedt.

budget Regeringens fem extra miljarder till välfärden räckte inte för oppositionen. Nu är M, KD och V överens om ytterligare 2,5 miljarder. Det innebär att både friår och ingångsavdrag slopas.

Efter hot från oppositionspartierna om att lägga fram en ändringsbudget, presenterade regeringen förra veckan en extra satsning på kommuner och regioner motsvarande fem miljarder kronor. Men Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna deklarerade snabbt att de nya förslagen inte var tillräckliga, och att de skulle fortsätta att förhandla om ett alternativt förslag.

Nu är de tre partierna överens. Deras förslag innebär totalt 7,5 miljarder till välfärden, där fördelningen ger kommunerna 5,25 miljarder och regionerna 2,25 miljarder kronor. För att förslaget ska gå igenom krävs Sverigedemokraternas stöd, och partiet har sagt sig vilja stötta de tre partierna i den här frågan.

De tre oppositionspartierna har valt att finansiera de 2,5 miljarder kronor som går utöver regeringens förslag, och gör så genom att bland annat föreslå att varken Centerpartiets ingångsavdrag (1,7 miljarder) eller Miljöpartiets friår (216 miljoner) genomförs.

Övriga besparingar görs genom »omfördelning« av 500 miljoner kronor till lärarassistenter, och av 100 miljoner kronor till Innovationsrådet.