Försäkringskassan Bild: Flickr/ Matt Cornish
Försäkringskassan Bild: Flickr/ Matt Cornish

Regeringen lovade att ta bort den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Något sådant förslag ligger dock inte i vårbudgeten. Utförsäkringarna fortsätter till årsskiftet.

Att avskaffa den bortre parentesen i sjukförsäkringen, som har lett till att 90 000 personer nu har utförsäkrats, var ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften. Efter att regeringens budget röstades ner stod det klart att stupstocken inte skulle försvinna i juli vilket var planen.

Annika Strandhäll har under vintern inte gett några besked om när stupstocken, som innebär att en person inte längre får ersättning från sjukförsäkringen, kommer att tas bort. I dag avslöjar Ekot att det inte finns något förslag om slopad stupstock i vårbudgeten, som ska lämnas till riksdagen den 15 april.

Ett förslag ska skickas på remiss, och det mest sannolika är att frågan finns med i höstbudgeten”, skriver Ekot.

Det innebär i sådana fall att utförsäkringarna tidigast kan stoppas efter årsskiftet. Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen föreslog att stupstocken skulle avskaffas och att sjukförsäkringen skulle stärkas upp med tidiga insatser.