Bild: News Øresund - Peter Mulvany
Bild: News Øresund - Peter Mulvany

Unionen utökar sitt strejkvarsel mot Almega. Nu varslar även Akademikerförbundet SSR om sympatistrejk till stöd för Unionen.

Unionen varslar om strejk mot Almega Tjänsteförbundens område Utveckling och tjänster med start den 18 april. Varslet berör 1 350 anställda och gäller också den här gången flexpension. Unionen kräver extra pensionsavsättningar och en möjlighet för tjänstemännen att gå ner i arbetstid före pensionen.

– Unionen har tyvärr mött samma ovilja hos Tjänsteförbunden som hos övriga Almegaförbund om att komma överens om ett avtal för flexpension. Har vi inte ett avtal på bordet innan den 18 april går medlemmarna ut i strejk. Vi är beredda, säger Unionens ordförande Martin Linder i ett pressmeddelande.

Totalt omfattar Unionens strejkvarsel mot Almega nu 8 600 av förbundets medlemmar.

Nu varslar också Akademikerförbundet SSR om sympatistrejk. Alla SSR-medlemmar som arbetar på de företag som Unionens och Sveriges Ingenjörers varsel gäller tas också ut i strejk den 18 november, i fall parterna inte har lyckats komma överens innan dess.

– Vi ser att det här är en viktig fråga i den här avtalsrörelsen, och vi vill stödja Unionen och Sveriges Ingenjörer, säger Maria Johansson, biträdande förhandlingschef för privat sektor på SSR, till Dagens Arena.

Varslet berör cirka 50 SSR-medlemmar. Tillsammans med Unionens, Sveriges Ingenjörers och Sekos varsel i går, onsdag, innebär det att drygt 11 000 tjänstemän går ut i strejk om knappt två veckor i fall parterna inte har lyckats komma överens.