Bild: News Øresund - Peter Mulvany
Bild: News Øresund - Peter Mulvany

Även Seko varslar om strejk mot Almega. Varslet berör 1 100 av förbundets medlemmar inom telekom.

Seko kräver flexpension för sina medlemmar, precis som Unionen och Sveriges Ingenjörer som varslade om strejk tidigare i dag. Men Sekos varsel gäller också satsningar på lägstalöner, individgaranti för löneökning och krav på att restid ska räknas som arbetstid.

– Almega å sin sida har hållit fast vid sina lönepolitiska ställningstagande och vägrat gå oss till mötes i någon del. De säger nej till allt vilket inte känns konstruktivt och seriöst, säger Sekos avtalssekreterare Valle Karlsson i ett pressmeddelande.

Strejken bryter ut den 18 april klockan 12 om inget avtal träffats innan dess, samtidigt som Unionens och Sveriges Ingenjörers strejk.

Men redan på fredag kan den första strejken i avtalsrörelsen vara ett faktum. Målareförbundet har varslat om strejk för 260 målare på 30 arbetsplatser från och med den 8 april, och hittills har inget avtal träffats. Ytterligare 180 målare tas ut i strejk den 22 april.

Måleriföretagen har svarat med att varsla om lockout på samma arbetsplatser med start på fredag.

Nästa vecka är det Byggnads tur. Facket har varslat om strejk för drygt 2 600 medlemmar på totalt 60 företag med start den 12 april. Byggnads och Sveriges Byggindustrier sitter nu i samtal med medlarna, men inget bud har kommit än.