Flyktingförläggningen i Busmantsi, utanför Sofia.

FN:s flyktingorgan UNHCR uppmanar EU att tillfälligt avstå från den så kallade Dublinförordningen och inte skicka tillbaka asylsökande till Bulgarien.

I fredags, den tredje januari, skickade UNHCR ut ett skriftligt ställningstagande som riktar skarp kritik mot de hårda förhållandena i Bulgarien. Flyktingar riskerar att råka ut för förnedrande behandling, varnar UNHCR.

– Asylsökande i Bulgarien står inför en allvarlig risk för omänsklig eller förnedrande behandling på grund av systematiska brister i mottagningscentraler och förfaranden för asyl, säger Babar Baloch, en talesperson för FN:s flyktingorgan.

– Vi har inga pengar till varken mat eller mediciner, säger en flykting vid lägret i Postrogor till tidningen Trud.

I Postrogor finns ett så kallat öppet läger där staten inte ansvarar för att organisera utdelning av mat och diverse förnödenheter. Varje flykting får 62 bulgariska leva i månaden, vilket motsvarar 310 kronor, att leva på.

Utöver brist på mat och sjukvård bekräftar UNHCR att det sker godtyckliga frihetsberövanden vid bulgariska flyktingmottagningar.

Dublinförordningen ansvarar för att enligt särskilda kriterier pröva en asylansökan som lämnats in till EU:s medlemsstater (samt Norge och Schweiz) och andra stater som är parter i förordningen. Reglerna syftar till att stoppa personer från att söka asyl i flera EU-länder.

UNHCR har konstaterat att det finns – trots bättre mottagningsförhållanden under de senaste veckorna – betydande brister i genomförandet av lagstiftning och politik om internationellt skydd i Bulgarien.

Bristerna har förvärrats med ökningen av antalet asylsökande som kommer under de senaste månaderna. Under 2013 sökte över 9 000 personer asyl i Bulgarien.

Bulgarien har även stoppat människor på flykt från att komma in i landet. Enligt FN:s talesperson finns det luckor mellan de angivna riktlinjerna och den faktiska situationen.

– Dessa brister har förvärrats med det ökande antalet asylsökande som anlänt under de senaste månaderna, särskilt de som flyr konflikten i Syrien, säger Babar Baloch.

Grekland har fram tills nyligen varit det enda landet i EU som är undantaget från Dublinförordningen. FN:s slutsats är att alla förflyttningar till Bulgarien ska stoppas och föreslår att på nytt bedöma situationen den 1 april 2014.

Bulgarien är EU:s fattigaste medlemsland med utbredd korruption och var länge ett isolerat land utan tradition av att ta emot människor på flykt.

Under hösten har allvarliga och rasistiska dåd inträffat öppet på Bulgariens gator mot migranter. Syrier har attackerats av högerextremister. Ett högerextremt parti har även meddelat att de på egen hand kommer att blockera delar av Bulgariens gränser för att hindra människor på flykt från att ta sig in i landet om inte myndigheterna stramar åt asylpolitiken.

I vintras kampanjade nationalister, från en nybildad ultranationalistisk rörelse, utanför moskén i huvudstaden Sofia.

Läs också | Akut läge för syriska flyktingar i Bulgarien

Artikeln är uppdaterad.