“Vi riskerar att tappa all trovärdighet i klimatfrågorna.” Statsminister Fredrik Reinfeldt möter hård kritik från 20 organisationer inom näringsliv och civilsamhälle.  

I ett öppet brev till statsminister Fredrik Reinfeldt uppmanar Världsnaturfonden och 19 andra aktörer regeringen att fatta ett beslut om tre bindande klimatmål. Stefan Henningsson är talesperson på Världsnaturfonden:
– Om Sveriges officiella linje blir ett enda bindande mål med så låga ambitioner så är det skandalöst. Vi vill att Sverige ansluter till de länder som är proaktiva. En ambitiös klimatpolitik är kostnadseffektiv och bidrar till fler jobb, säger han till SvD.

Bakgrunden till organisationernas kritik är en omröstning i Europaparlamentet i förra veckan. Parlamentet röstade då om vilka mål EU:s energi- och klimatpaket för 2030 ska omfatta. Majoriteten av de svenska parlamentarikerna ville se dessa tre mål:

  1. Utsläppsminskningar om minst 50 procent.
  2. Minst 40 procent förnybar energi med nationella bindande mål.
  3. Energieffektivisering om minst 40 procent med nationella bindande mål.

Bara Moderaterna och Kristdemokraterna röstade för en mindre ambitiös miljöpolitik. De hade utsläppsminskningar på 40 procent som enda bindande mål. Nu finns en oro att svenska positionen ska följa Moderaternas linje i stället för majoritetens.