Bild: Skärmdump från Aftonbladet.se

Försvarsminister Sten Tolgfors avgår. Tolgfors uppger att avgången förbereddes redan innan vapenfabriken i Saudiarabien avslöjades. Tillfälligt tar Catharina Elmsäter-Svärd över.

På presskonferensen meddelar Fredrik Reinfeldt att han har entledigat Sten Tolgfors på egen begäran. Tillförordnad försvarsminister blir Catharina Elmsäter-Svärd. Reinfeldt säger att en diskussion om byte av försvarsminister inleddes redan tidigare.

Sten Tolgfors återvänder nu till en plats i riksdagen.

– Jag känner att jag har tappat energi och glädje, säger Sten Tolgfors. Uppdraget innebär att man arbetar mer eller mindre hela sin vakna tid.

Tolgfors säger att de senaste veckornas rapportering om vapenfabriken i Saudiarabien var “droppen som urholkade stenen”, men att han under en längre tid känt sig färdig med uppdraget och att han såg son sin främsta uppgift att få sista delen av försvarsreformen på plats.

– I förra veckan beslutade regeringen om sista pusselbiten i försvarsreformen. […] Jag ville leverera alla pusselbitar, det har jag nu gjort, säger Tolgfors.

Vill inte kommentera mer om Saudiaffären
– Jag har inget nytt att tillföra i sak om Saudiaffären, säger Tolgfors.

Han säger att han inte heller vill kommentera mer i sak om Saudiaffären.

– Det finns inget spel bakom avgången, säger Tolgfors.

“Han har fattat rätt beslut”
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin säger till Dagens Nyheter i en skriftlig kommentar att Tolgfors har dragit rätt slutsatser:
“Vi har därför förklarat att Miljöpartiet förlorat förtroendet för Sten Tolgfors och att han borde överväga vilket förtroende han har kvar hos svenska folket. Det har han nu gjort, och dragit slutsatserna av”

Till TT säger Urban Ahlin, Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson, att avgången beror på att Sten Tolgfors “snärjt in sig i en härva av oklarheter”.
– Jag utgår från att Sten Tolgfors trots att han avgår kommer till KU-förhören för att bringa klarhet i vad som hänt, säger han till TT.

I ett pressmeddelande säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt att partiet välkomnas Tolgfors avskedsansökan.
– Den senaste tidens turer har gjort att ministerns förtroende är förbrukat. Samtidigt vill vi också påpeka att sanningen kring saudiaffären måste komma fram, säger Jonas Sjöstedt.

Dagens Arena uppdaterar löpande.