Lunds universitet. Foto: Wikipedia

“Det är ett slag mot Sveriges globala status.” Både Uppsala och Lund försvinner från listan över världens 100 högst ansedda högskolor, endast Karolinska Institutet (KI) är kvar av Sveriges skolor.

Rankningen kommer från tongivande Times Higher Education som är en av de mest omtalade universitetsrankningarna i världen. Varje år jämför man kvaliteten på världens högskolor, och i den här delen har man fokuserat på anseende och rykte.

– Det är ett slag mot Sveriges globala status att två av landets mest prominenta universitet faller ur listan över de högst ansedda lärosätena i världen, säger Phil Baty, chef för Times Higher Education, till Ekot.

Bakslaget kommer kort tid efter att Sverige förlorat medlemskapet i ENQA, som granskar högre utbildning.

Drygt 10 000 forskare världen över har fått svara på vilka tio universitet inom det egna fältet som är viktigast. I topp hamnar inte oväntat de amerikanska skolorna Harvard, MIT och Stanford, följda av Storbritanniens Cambridge och Oxford. KI klättrar till en plats strax över 50.

– Anseendet är viktigt för att kunna locka till sig utländska studenter och de bästa forskarna, säger Phil Baty på Times Higher Education, till Ekot.