De rumäner som deltagit i Hjärta till hjärtas biståndsprojekt för tiggare har jobbat utan kontrakt och sjukförsäkring. Det uppger flera arbetare för SR Kaliber.

Organisationen Hjärta till hjärta driver på kristen grund biståndsprojekt främst i Östeuropa, och startade nyligen en korgflätningsverksamhet i Rumänien. Tanken är att EU-migranter som tigger i Sverige i stället ska få jobb i hemlandet.

Hjärta till hjärta fick 6 miljoner kronor i insamlingar förra året, och har lyfts fram av bland annat statsminister Stefan Löfven.

I förra veckan avslöjade Sveriges Radio Kaliber att många av EU-migranterna redan är tillbaka i Sverige och tigger, eftersom ersättningen för korgflätningen har sänkts. Nu avslöjar Kaliber också att de som arbetat med korgflätningen saknar anställningsavtal, sjukförsäkring och pension.

De nio korgflätare som Kaliber har talat med säger alla att de inte har något kontrakt och har fått betalt svart. Rickard Klerfors, biståndsansvarig på Hjärta till hjärta, förnekar uppgifterna.

– Jag vet inte varför man säger att man inte har ett officiellt kontrakt, säger han till Kaliber.

Men han kan inte visa några anställningsavtal eller andra handlingar som kan bevisa att korgflätarna har fått vita löner, utan hänvisar till sekretess.

Enligt Hjärta till hjärtas kampanjer har organisationen startat ett nytt socialt företag i Rumänien, där korgflätarna är anställda. Men något sådant företag finns inte, i stället sköts biståndsprojektet genom en rumänsk stiftelse som Hjärta till hjärta arbetar med.

– Det kanske var lite olyckligt formulerat. Det är ett företag i den sociala ekonomi men just nu bedrivs det i den här stiftelsens namn, säger Rickard Klerfors till Kaliber.