Flera av de EU-migranter som deltagit i biståndsprojektet Hjärta till hjärta är nu tillbaka i Sverige och tigger. Ersättningen har sänkts och går inte att leva på, enligt kritikerna.

Organisationen Hjärta till hjärta driver på kristen grund biståndsprojekt främst i Östeuropa, och startade nyligen ett korgflätningsföretag i Rumänien. Tanken är att EU-migranter som tigger i Sverige i stället ska få jobb i hemlandet.

Hjärta till hjärta fick 6 miljoner kronor i insamlingar förra året, och har lyfts fram av bland annat statsminister Stefan Löfven.

Men flera av EU-migranterna som deltagit i projektet är redan tillbaka på gatan i Sverige och tigger, avslöjar Sveriges Radios Kaliber.

Nio av tio migranter som jobbat med korgflätningen säger att den officiella bilden av projektet inte stämmer. Ersättningen går inte att leva på, uppger Ion Greeruș, en av de som jobbat i projektet. Enligt honom fick han under 10 kronor i timmen för korgflätningen.

– Vad är det för lön och pengar? säger han till Kaliber.

Ion Greeruș är nu i Sverige igen och tigger.

Rickard Klerfors, biståndsansvarig på Hjärta till hjärta, medger att ersättningen till arbetarna sänktes i februari från motsvarande knappt 40 kronor i timmen till drygt 30 kronor. I Sverige säljs korgarna för 350 kronor styck.

Men organisationen har inte skrivit något om lönesänkningen på sin hemsida. Rickard Klerfors kan inte svara på varför.

– Det kan man fundera på, det är viktigt att vi uppdaterar den uppgiften, säger han till Kaliber.

Redan i december förra året kritiserade Aaron Israelsson, gatutidningsentreprenör i Rumänien, organisationen Hjärta till hjärta i en debattartikel i Dagens Arena. Han menade då att resultatet av Hjärta till hjärtas projekt i Rumänien var skrattretande magert, och att EU-migranterna drar in betydligt mer pengar på att tigga.