Papperslösa och gömda flyktingbarn riskerar att svälta under julen.

Nu slår den katolska biståndsorganisationen Caritas och Röda Korset larm.
– Det är värre än vanligt. Vi har kontakt med många hjälpsökande barnfamiljer som lever på svältgränsen, säger George Joseph, ansvarig för migrations- och flyktingfrågor på Caritas i Stockholm, till SVT.

När jullovet och skolorna bommar igen blir många papperslösa barn, som annars får mat på till exempel förskolan, utan flera viktiga mål och då kan det bli fråga om en regelrätt svältsituation. Familjerna har helt enkelt inte råd med tillräckligt mycket mat för att barnen ska kunna äta sig mätta.

Papperslösa har också mycket svårt att få ekonomiskt bistånd från socialtjänsten eftersom de befinner sig i Sverige illegalt. Många vågar inte heller kontakta socialtjänsten av rädsla för att de ska bli angivna och utvisade.

Rädda Barnen kräver nu att regeringen ska ge socialtjänsten tydligare riktlinjer och klargöra att de papperslösa barnen har rätt till hjälp, oavsett om föräldrarna har asylskäl eller inte.
– Jag skulle önska att de sociala myndigheterna såg den här gruppen. Tittar man ut i Europa omfattas de på många ställen av de allmänna sociala omsorgerna, säger Anne Sjögren på Rosengrenska/Röda Korset, till SVT.