Ruinerna efter ett utbombat hus, med två vuxna och ett barn som står i förgrunden
Ett utbombat hus i Sanaa, Jemen, år 2015. Foto: Ibrahem Qasim / Wikimedia

DEBATT Regeringens passivitet har lagt grunden för att barn dör på grund av svenska vapen i Jemen. Nu väntar vi på ett uttalande från utrikesminister Ann Linde, skriver Amnesty Sveriges ungdomsråd. 

Kriget som härjar i Jemen beskrivs av FN som världens största humanitära kris. Enligt Rädda Barnen har 85 000 barn hittills dött av svält och över 80 procent av den civila befolkningen är i desperat behov av den mat och de mediciner som just nu stoppas av en militärblockad. En militärblockad som enligt mediauppgifter kan vara beväpnad med svensk krigsteknologi.

Att Sverige exporterar krigsmateriel som riskerar att användas i syfte att långsamt svälta ut oskyldiga civila är bortom alla acceptabla gränser. Amnesty Sveriges ungdomsråd vill därför se strängare demokratikriterier gällande svensk vapenhandel samt ett totalstopp av all svensk export till länder som deltar i Jemenkriget.

Blockaden inrättades 2017 och dess syfte uppgavs då vara att förhindra Iran från att exportera vapen till Huthirebellerna. Däremot har både FN och Röda korset uppgett att införseln av mat och medicin till miljontals civila också förhindras, detta i ett land som alltid varit starkt beroende av import för att tillgodose sina behov av dessa förnödenheter. Till havs förs blockaden av Förenade Arabemiraten från den eritreanska hamnen Assab. I denna hamn har TV4 lyckats lokalisera flera svenska båtar och kanoner.  Även ett svenskt radarsystem vid namn Erieye, vars syfte är att underlätta lokalisering av fiendebåtar med vapentransporter, har exporterats till Förenade Arabemiraten. Däremot finns det enligt Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen inga garantier för att denna radar enbart används för att attackera vapentransporter, tvärtom finns många bevis för att den även använts för att bomba civila mål och matleveranser.

Januariavtalets sjuttionde punkt säger att regeringspartierna samt Centerpartiet och Liberalerna delar den principiella inställningen att inte godkänna vapenexportaffärer till ickedemokratiska länder som deltar i Jemenkonflikten. Trots detta fortsätter följdtransporter från tidigare affärer att strömma in i både Förenade Arabemiraten och Saudiarabien.

Regeringens passivitet har länge lagt grunden för detta; ett läge där barn dör på krigsfronten på grund av svenska vapen. Ungdomsrådet ser därför med stor spänning fram emot ett uttalande från utrikesminister Ann Linde gällande situationen.

Amnesty Sveriges Ungdomsråd

Källor: Svenska Freds, TV4 nyheter, Nyteknik.se, Svt, Rädda Barnen