Antalet äldre som bor i särskilt boende har minskat med 28 000 personer mellan 2000 och 2012. Samtidigt så är de som får plats väldigt gamla, var femte dör inom en månad på boende.

Statistik från Socialstyrelsen visar att 2000 bodde 21 procent av befolkningen över 80 år i ett särskilt boende. 2012 var andelen 14 procent. Ny forskning i Stockholm visar också att de som till slut får plats redan ofta är i dåligt skick.

– De här personerna hinner knappt flytta in innan de dör. 2012 så avled en femtedel inom en månad efter att de flyttat in, säger Pär Schön, forskare på Äldrecentrum, till SVT.

Karin Enekvist är 89 år och bor själv i sin lägenhet. Hon har ansökt om att få bo på äldreboende två gånger men fått avslag av både kommunen och förvaltningsrätten.
Hon har tidigare bott på ett korttidsboende, där hon rehabiliterade sig efter en stroke. Hon bor två trappor upp och har svårt att röra på sig efter att ha jobbat som grovstädare. Trapporna är ett stort hinder för henne och sedan hon flyttade in i sin lägenhet har hon inte varit utomhus. Det är ett år och tre månader sedan.

– Jag önskar att jag skulle få flytta in på något äldreboende så jag kan få lite sällskap, säger hon till SVT.

Det finns ingen rikstäckande statistik på hur många som sökt men fått avslag för att få flytta in på äldreboende. Uppgifter från Stockholms stad visar dock att där fick 16 procent av sökande nej. Enligt Socialstyrelsen känner var fjärde person med hemtjänst att kommunens beslut om insatser delvis eller inte alls är anpassat efter deras behov.