Socialdemokraterna

Stoltenberg menar att det funnits planer för hur man ska agera men att de inte genomförts.

När Norges statsminister Jens Stoltenberg inför Stortinget i Oslo kommenterade den mycket skarpa kritik som 22 juli-kommissionen för fram medgav han att oerhört mycket gått fel.
– Låt mig komma med ett erkännande till Stortinget. Kommissionen dokumenterar mer allvarliga misslyckanden än jag var förberedd på, sa Stoltenberg under sin redogörelse.

Samtidigt var statsministern tydlig med att han tycker sig ha haft en beredskap på plats åtminstone i teorin.
– Problemet är inte att det inte finns några planer, utan att planer inte genomförts. Problemet är inte att det inte genomförts övningar, utan att man inte lärt sig tillräckligt av dem, sa Stoltenberg.

Jens Stoltenberg har hyllats intensivt i både Norge och internationellt för hur han steg fram som landsfader och förkroppsligade nationens sorg efter Anders Behring Breiviks attentat den 22 juli 2011. Men den senaste tiden har kritiken mot honom svept in med full kraft och flera debattörer och ledarsidor har krävt Stoltenbergs avgång.

En av huvudanledningarna är att 22 juli-kommissionen pekar på att liv kunde har räddats genom att regeringen genomförde redan fattade beslut. Till exempel fanns ett beslut om att spärra av gatan utanför regeringskansliet av säkerhetsskäl. Ett beslut som fastnade i byråkratin – vilket gjorde att gatan inte var avspärrad när Breivik svängde in och parkerade bombbilen där.

Stoltenberg sa under sin redogörelse i Stortinget på tisdagen att han trots allt är tacksam också för den kritik som nu förs fram i rapporten.
– Rapporten är grundlig och konkret. Allvarlig och obehaglig. Vi har fått den rapport vi bad om. Det är jag tacksam för även om jag känner obehag.