Löfven säger nej till skattehöjningar, men inom partiet finns ett tryck på att öppna upp för diskussion.

Det spelar ingen roll om ett femte jobbskatteavdrag blir verklighet, Socialdemokraterna kommer inte att höja skatten om de vinner valet. Åtminstone inte för vanliga löntagare. Det beskedet gav Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i en intervju i Sydsvenskan på lördagen.
– Sådana som jag, som tjänar väldigt mycket pengar, behöver inget jobbskatteavdrag. Men vanliga knegare ska inte behöva oroa sig för att vi ska röra de skattesänkningar de fått, sa Löfven till Sydsvenskan och syftar på personer som tjänar under 60 000 kronor i månaden.

Men inom partiet finns ett tryck på att öppna för nya skattehöjningar. Ett flertal motioner till S-kongressen berör skattefrågan. Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping, tycker det är viktigt att öppna upp för en diskussion och hoppas att skattefrågan blir en viktig punkt på kongressen.
– På kongressen måste vi fundera på de stora, viktiga frågorna, inte enbart valrörelsen 2014. Dit hör skattenivån.

Men varför behöver skatten höjas?
– Att omfördela, men inte röra skattekvoten tror jag blir svårt om vi vill vara trovärdiga i framtiden. På kort sikt kan man klara sig med omfördelning, men på lång sikt gör bland annat demografiska förändringar att vi bör höja skattenivån för att klara välfärden. Vi kommer till ett vägval och då tycker jag att vi skall välja en trygg omsorg och en bra utbildning.

Hur skall man undvika att vanliga löntagare drabbas?
– Rent allmänt håller jag med Stefan Löfven om att det är viktigt att ha en rättvis profil för skatterna. Skall man röra inkomstskatten skall man göra det för höginkomsttagarna, inte för vanliga knegare.
– Vad vi ser nu är att kommuner och landsting har svårt att klara ekonomin och därför höjer kommunskatten. Det är det absolut sämsta sättet att genomföra skattehöjningar på, det slår verkligen mot vanliga löntagare.