Efter förra veckans avslöjanden avgår bostadsminister Mehmet Kaplan. »Vi har hamnat i en situation där den jag är och det jag står för ifrågasätts«, säger han.

– Mehmet Kaplan gör en samlad bedömning att hans agerande har lett till diskussion som står i vägen för hans uppdrag som statsråd. Jag delar den bedömningen, säger Stefan Löfven, under en pressträff.

Bostadsminister Mehmet Kaplan har fått stenhård kritik efter det uppdagats att han ätit middag med Ilhan Senturk, ledare för högerextrema Grå vargarna, representanter för organisationen Milli Görüs samt Barbaros Leylani, som förra veckan fick avgå efter att han önskat »död åt de armeniska hundarna« vid ett tal på Sergels Torg.

Kritiken accelererade under söndagen då Svenska Dagbladet avslöjade att bostadsministern under ett samtal om islamofobi liknat Israels agerande mot palestiner vid nazisternas behandling av judar på 1930-talet.

Och under måndagsförmiddagen rapporterade SVT om att Kaplan under flera år haft tät kontakt med en av regeringen Erdoğans närmaste män. Flera möten ägde rum under Kaplans tid som minister.

– Jag tar avstånd från alla former av extremism. Jag är mycket stolt över att ha verkat som statsråd i Sveriges regering, säger Mehmet Kaplan.

– Vi har hamnat i en situation där den jag är och det jag står för ifrågasätts. Det står i vägen för mina möjligheter att uträtta vad som krävs. Därför väljer jag nu att kliva åt sidan, säger Mehmet Kaplan.

Ledande Socialdemokrater har sågat Kaplans omdöme och krav på hans avgång har duggat tätt från oppositionen. En klar majoritet av Miljöpartiets distriktsordförande har tidigare visat fortsatt förtroende för bostadsministern men under måndagsförmiddagen ställde Åsa Romson, Gustav Fridolin och Mehmet Kaplan in sina planerade åtaganden.

Mehmet Kaplan betonar att han känner ett mycket starkt stöd från sitt parti och kommer att fortsätta sitt politiska arbete.

– Vi ses i arbetet för ett bättre värld. Tack så mycket, avslutade Kaplan.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) blir tillförordnat statsråd för boende och byggnadsfrågor. Näringsminister Mikael Damberg (S) tar över it-frågorna.