Don Kennedy

“Jag tar ansvar för allting, är det fel så är det fel.”

Tillväxtverket festade dyrt på Grand Hotel, Stiftelsen för strategisk forskning betalade festfixaren Micael Bindefeld stora pengar utan att göra någon upphandling och Näringsdepartementet och Centerpartiet hade svårt att få det rätt med pengarna när deras festkvällar skulle redovisas. Nu avslöjas att Säpo också hör till myndigheterna som festar dyrt och bryter mot reglerna.

Det var när säkerhetspolisen bjöd in till en ”sprakande festkväll” med James Bond-tema som man både slarvade med bokföring och bröt mot andra regler när man festade för mångmiljonbelopp. Bland annat gjordes ingen upphandling inför festen, trots att lagen kräver det, avslöjar Dagens Nyheter.

På festen, där runt tusen anställda deltog, spelade en inhyrd storbandsorkester James Bond-låtar, ett spelbord med croupier och låtsaspengar togs in och dansgruppen Bounce framförde ett Bond-inspirerat dansnummer. Dessutom underhöll Sissela Kyle, Henrik Hjelt, Andreas Johnson, ”Dregen” och Jenny Strömstedt på olika sätt under kvällen.

Totalt kostade festkvällen 5,3 miljoner kronor. Kostnader som bokfördes som internrepresentation. I samband med redovisningen har Säpo också gjort fel med momsen, som omges av särskilda regler vid internrepresentation. Regler som Säpo säger sig inte ha känt till.
– Vi hade missat att kompensationsrätten var begränsad, säger nye generaldirektören Anders Thornberg till DN.

Varför man inte gjort någon offentlig upphandling kan tidigare generaldirektören Anders Danielsson, som beslutade att mångmiljonfesten skulle hållas, inte svara på.
– Jag tar ansvar för allting, är det fel så är det fel, det får redas ut i vederbörlig ordning, säger Anders Danielsson till DN.