Regeringen sänker skatten för pensionärer med i genomsnitt 100 kronor i månaden. Men nästa år sjunker pensionen ändå när bromsen slår till.

Regeringen kommer att föreslå sänkt skatt till pensionärer med 2,5 miljarder kronor i höstbudgeten för nästa år. Det meddelade regeringen på en pressträff under måndagen. Sänkningen innebär en ökning av inkomsten med 100 kronor i månaden för den genomsnittliga pensionären.

Sänkningen av pensionärsskatten blev dubbelt så stor mot vad statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tidigare annonserade i sitt sommartal. Enligt Reinfeldt är det en eftergift till Kristdemokraterna.
– Vi är fyra partier som har olika betoning på vad vi tycker är viktigt. Det här var viktigt för Göran Hägglund, sa Fredrik Reinfeldt.

Trots inkomstökningen beräknas pensionerna ändå minska nästa år. På grund av svag ekonomisk utveckling väntas bromsen slå till i systemet och pensionerna minska med i snitt 200 kronor i månaden.
– Ja, men hade vi inte gjort det här hade allt hamnat på pensionärerna, sa Göran Hägglund (KD).

I och med alliansens fyra jobbskatteavdrag kommer gapet mellan beskattning av lönearbete och pension vara fortsatt stort. Om regeringen gör verklighet av ett femte jobbskatteavdrag väntas gapet, trots dagens sänkning av skatten på pension, ändå att öka. Ett femte jobbskatteavdrag skulle kunna ge i genomsnitt 300 kronor mer i månaden till löntagarna.