Ordförande lämnar LO-ledningen.
Susanna Gideonsson har suttit som ordförande i fyra år. Foto: Holger Ellgaard och Fredrik Sandin Carlson

Fackförbund Under tisdagen kom beskedet att Susanna Gideonsson ska avgå efter fyra år som LO:s ordförande. Det innebär att det vid LO-kongressen i maj kommer att väljas fyra personer till en helt ny ledning. Dagens Arena har intervjuat Malin Ackholt, ordförande för LO:s valberedning.

LO:s ledning består vanligtvis av fyra personer, men sedan Lisa Bengtsson lämnade sin post 2021 har de varit tre. Förra året meddelade dessutom både vice ordföranden Therese Guovelin och avtalssekreteraren Torbjörn Johansson att de inte ställer upp till omval i maj. Nu har även organisationens ordförande Susanna Gideonsson av personliga själ valt att inte ställa upp.

Ordförande för LO:s valberedning är Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket. I valberedningen sitter även Tomas With från IF Metall, Malin Ragnegård från Kommunal, Linda Palmetzhofer från Handels och Johan Lindholm från Byggnads.

Tidigare har LO:s medlemsförbund haft till den 31 januari på sig att komma med synpunkter till valberedningen inför kongressen, men efter Gideonssons besked har datumet ändrats.

– Det ändrade vi igår. Förbunden har i det här läget på sig fram till fredagen den 9 februari att komma in med sina tankar kring en ny LO-ledning till oss, säger Malin Ackholt till Dagens Arena.

Förbundens åsikter är viktigast

Att också ordförandeposten måste tillsättas med kort varsel komplicerar naturligtvis valberedningens arbete. Ackholt menar dock att de redan nu har en uppfattning om vilken typ av ledning förbunden vill se.

– Vi i valberedningen har haft samtal med alla förbund innan nomineringsprocessen satte igång. Och där har förbunden gett uttryck för hur de ser på LO och vad deras bild av LO är framöver. Vi har en tydlig bild av vad LO ska göra, eller vad förbunden tycker att LO ska göra. Och det vi försöker göra då, är att få ihop en ledning med lämpliga kandidater, säger hon.

Malin Ackholt är ordförande för LO:s valberedning.
Malin Ackholt är ordförande för LO:s valberedning. Foto: Sören Andersson

 

I nuläget är det inte säkert när valberedningen kommer att presentera sina förslag, men medlemmarna ska enligt Ackholt inte behöva vänta till kongressen.

– Idag vet vi inte när det blir, för vi vet heller inte vad förbunden skickar in till oss, eller hur många kandidater det kan finnas. Vi i valberedningen har som ambition att vi ska jobba skyndsamt med att försöka få fram det absolut bästa förslaget. Vi har inga ambitioner att hålla på de här frågorna när vi är klara, för vi tror att de vi kommer föreslå också måste få den bästa möjligheten att förbereda sig för ett uppdrag.

Intervjuar kandidater

Valberedningens arbete består främst av intervjuer med de olika kandidater som nomineras. Målet blir sedan att sätta ihop ett lag som har stort förtroende hos LO:s förbund.

Malin Ackholt har förståelse för Susanna Gideonssons beslut att lämna ordförandeposten.

– Jag har stor respekt för Susannas ställningstagande i detta och att hon nu efter väldigt, väldigt många år med veckopendling, och utifrån de här personliga delarna som hon för fram, faktiskt väljer att inte stå till valberednings förfogande, säger hon.