Susanna Gideonsson, LOordförande, meddelar att hon avgår i vår. Foto: LO

Fackförbund LO:s ordförande Susanna Gideonsson lämnar sitt uppdrag under våren. Det säger hon i en intervju med Dagens Nyheter. 

Gideonsson som i vår suttit fyra år som ordförande har tidigare sagt att hon skulle ställa upp till omval när LO har kongress i maj. Nu står det klart att det beslutet ändrats.

Den nuvarande ledningen består av Susanna Gideonsson, ordförande, Therese Guovelin, förste vice ordförande och Torbjörn Johansson, avtalssekreterare. De valdes den 14 juni 2020.

Då valdes även Lisa Bengtsson till andre vice ordförande, men hon avgick 2021. Motiveringen var att hon ville prioritera sin familj.

Vid kongressen kommer LO att välja en helt ny ledning bestående av fyra personer.

Privat skitår

Till Dagens Nyheter säger Gideonsson, som har ett långt engagemang från Handels bakom sig, att beslutet är personligt:

“Den enkla anledningen är att 2023 var ett riktigt skitår på det personliga planet. Flera nära släktingar och vänner dog. Under julhelgerna frågade jag mig om jag verkligen skulle orka jobba så intensivt som det krävs i fyra år till.”

Hon säger också att hon veckopendlat mellan Umeå och Stockholm i 20 år och att hon ska sluta med det. Däremot ska hon fortsätta att jobba, med vad är inte klart än.

Susanna Gideonsson är 60 år gammal och var mellan 2014 och 2020 ordförande för Handels.