“Alliansen gick 2006 till val på ”jobb inom fem dagar” så vi hoppas ju de ska lyssna.”

Ny siffror från LO-distriktet Stockholm visar att fler än 50 000 av Stockholms arbetslösa och undersysselsatta står utan a-kassegrundad ersättning. Det handlar om människor som är arbetslösa, deltidsarbetslösa eller tillfälligt anställda och som inte får a-kassegrundad ersättning.

Antalet utan ersättning har nästan fördubblats sedan 2006. För att komma till rätta med problemet föreslår LO bland annat bättre villkor så att fler omfattas av arbetslöshetsförsäkringen, höjt tak, sänkt medlemsavgift, ett studerandevillkor och att 75-dagarsregeln slopas. Det skriver man i ett pressmeddelande på måndagen.

Karin Wanngård (S) är oppositionsborgarråd i Stockholm. Hon är bekymrad över utvecklingen och hoppas att alliansen ska plocka fram det förslag som Socialdemokraterna presenterade i höstas för att komma till rätta med åtminstone en del av problemet.
– Vi vill bryta utvecklingen så att de som lever på försörjningsstöd på grund av arbetslöshet erbjuds tidsbegränsade anställningar inom kommunen, så att man bryter utanförskapet. Efter ett års jobb i kommunen bör man lättare kunna gå vidare till andra anställningar eller till utbildning, det är den modell som Sigtuna använt och som fungerar där, säger hon till Dagens Arena och fortsätter:
– I Stockholm, som är en så stor kommun, skulle det här vara en ypperlig metod. Vi har förutsättningar att få ut alla som i dag har försörjningsstöd på grund av arbetslöshet i åtgärder i kommunen. Sigtuna har gjort ett jättejobb men vi har större allmännytta, fler parkeringsbolag, åtskilligt mer verksamheter.

Enligt Wanngård och Socialdemokraterna har Sigtunamodellen visat sig vara mycket effektiv utan att tränga undan andra jobb, något som ska säkerställas genom samarbete med facken för att säkerställa att det inte försvinner jobb samtidigt som de tidsbegränsade anställningarna strömmar till.

Karin Wanngård säger att det kommer drivas igenom efter 2014 om Socialdemokraterna tar tillbaka makten i Stockholm men hoppas fortfarande att det ska komma på plats redan nu, genom att allianspartierna ska ta till sig förslaget.
– Alliansen gick 2006 till val på ”jobb inom fem dagar” så vi hoppas ju det. Men när jag lanserade det här förslaget blev jag anklagad för att det var bidragsfusk och att det var att gömma folk i statistiken. Men eftersom vi visat att det fungerar i Sigtuna och hoppet är det sista som överger mig.