Foto: â•‘Ddâ•‘ / Flickr

Koalitionen fick inte igenom sin budget i Sundsvalls kommunfullmäktige. I stället segrade det socialdemokratiska budgetförslaget med minsta möjliga marginal.

De fyra Sverigedemokraterna och den före detta miljöpartisten, och numera politiska vilden, Ingrid Möller la sina röster på S-budgeten under måndagens budgetomröstning i Sundsvalls kommunfullmäktige. Därmed segrade S-budgeten med en rösts marginal – 41 röster mot 40 för den styrande “Koalitionen” som består av allianspartierna och Miljöpartiet.

Den moderata fullmäktigeledamoten Mikael Gäfvert har tidigare sagt till Dagens Arena att en sådan utgång troligen innebär maktskifte i kommunen. Mitt under pågående förhandlingar fick Dagens Arena möjlighet att ställa ett par frågor till oppositionsrådet Peder Björk (S).

Vad betyder det här?
– Det är väl för oss alla oklart vad det innebär. Men vår hållning är att det är orimligt att den borgerliga kommunledningen fortsätter på det sätt som man har gjort hittills, nu när den socialdemokratiska budgeten har fått majoritet i fullmäktige.

Blir det maktskifte?
– Vi får se vad de här närmaste dagarna och kanske veckorna visar. Men jag tycker det är orimligt att fortsätta i den form som de har styrt i dag, när de i sådana fall skulle styra med en annan budget, säger han.