Moderaternas politiska program för nästkommande mandatperiod innebär skattesänkningar på 35-40 miljarder kronor. Det skriver Stefan Löfven och Magdalena Andersson i en debattartikel i Svenska Dagbladet på måndagen.

Socialdemokraterna har gått igenom Moderaternas politiska program för de kommande åren och räknat ut vad skattesänkningarna som de vill genomföra kommer att kosta.

Notan för jobbskatteavdrag, sänkt bolagsskatt, höjd brytpunkt för inkomstskatt och sänkt ägarskatt uppgår ”försiktigt räknat” till 35-40 miljarder kronor.  ”Med två jobbskatteavdrag och värnskatten så landar notan på 50-60 miljarder”, skriver Stefan Löfven och Magdalena AnderssonBrännpunkt i Svenska Dagbladet.

De skriver att Moderaterna inte vill se verkligheten med ökad arbetslöshet, sjunkande skolresultat och larmrapporter om välfärden utan ”väljer hellre att sifftertrixa och bortförklara än att ändra på politiken”.

Moderaterna får också skarp kritik för att de återigen vill sänka skatter på lånade pengar och att man därmed grovt missar att uppnå budgetmålet.

”Det är dags att Moderaterna talar klarspråk om sitt politiska program. De försöker nu skilja på ”löften” och ”ambitioner” så att de kan lova väljarna inget men samtidigt allt. Det borgar för falsk debatt”, skriver Stefan Löfven och Magdalena Andersson.