Rut-avdraget uppges göra “svarta jobb vita” men en ny undersökning visar att så kanske inte är fallet.

Den genomsnittliga person som arbetar vitt med hushållsnära tjänster är en 42-årig svensk kvinna. Och hon är, till skillnad från vad som ofta gjorts gällande, inte en person som tidigare jobbat svart i samma bransch. I stället handlar det ofta om personer som söker sig till den skattesubventionerade rut-branschen från helt andra områden, till exempel vård- och omsorgssektorn.

– Resultaten i vår undersökning omkullkastar mångas föreställningar om vilka som arbetar i hushållsbranschen och varför de gör det, menar Vesa Leppänen, biträdande professor i socialt arbete vid Högskolan Kristianstad, som skrivit rapporten tillsammans med projektassistent Lars Dahlberg.

Många har annars gjort gällande att rut-avdraget gjort att invandrade kvinnor som jobbat svart med städning får en väg in på den vita arbetsmarknaden. Undersökningen, som gjort vid Kristianstads högskola, heter “Vilka arbetar med vita hushållsnära tjänster?” och ger alltså en delvis ny bild av rut-avdragets effekter, uppger Sveriges Radio P4 Malmöhus.

– Skatteverket har sin beräkning i rapporten ”Rut och rot och svart och vitt” där de räknar på 11 procents minskning av den svarta sektorn, men själv tror jag inte riktigt på det, även om det återstår att bevisa, säger Vesa Leppänen.

Läs skatteverkets rapport.